Fogadalomtételt ünnepeltek a Zirci Ciszterci Apátságban

Megszentelt élet – 2016. augusztus 23., kedd | 18:22

Rábaközi Bálint, Benedek testvér örökfogadalmát ünnepelte a zirci ciszterci közösség Szent Bernát rendalapító napján, augusztus 19-én a zirci bazilikában. „A megajándékozottság érzésével ünnepeltünk” – fogalmazott a szentmisén Dékány Sixtus, a Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának apátja.

KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

Egy szerzetesközösség tagjává fokozatosan válik a jelentkező. Benedek testvér 2009-ben kezdte jelöltként az ismerkedést a közösséggel, aztán először három évre, majd újabb három évre szóló ideiglenes fogadalommal fejezte ki szándékát, az ünnepélyes fogadalommal pedig véglegesen elköteleződött, és a közösség teljes jogú tagjává vált.

Dékány Sixtus OCist zirci apát örömének adott hangot a szentmisén: „A megajándékozottság érzésével ünnepeltünk. Egy új elköteleződés küldetésünk, hivatásunk igazolása. Ajándék és felelősség” – fogalmazott, és Szent Benedek regulájából idézett: „Az új testvér boruljon le minden egyes testvér elé, hogy imádkozzanak érte. Ettől a naptól kezdve már a közösség tagjának tekintsék.” (Szent Benedek regulája, 58. fejezet)

Benedek testvér a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban tanult, ott ismerte meg a közösséget és született hivatása. Kertészmérnöki végzettséget szerzett, szerzetesi életét Zircen fogja folytatni. Feladata az arborétum szakmai támogatása lesz – tudtuk meg az apáttól.

A Ciszterci Rend Zirci Kongregációjának mintegy hetven tagja van. Három monostor tartozik hozzá: a Zirci Ciszterci Apátság, a dallasi apátság (Our Lady Of Dallas) és a Ciszterci Nővérek Boldogasszony Háza Monostor Kismaroson.

A ciszterci szerzetes fogadalmának három eleme az ősi megfogalmazás szerint az állhatatosság (stabilitas), az Isten felé fordulás (conversio) és az engedelmesség (obedientia). Az állhatatosság fogadalma által a szerzetes a zirci apátság közösségéhez csatlakozik, a szerzetescsalád tagja lesz, és mindvégig kitart abban. Testvéreivel megosztja javait, szellemi és lelki értékeit, együtt imádkozik és dolgozik velük, velük együtt igyekszik megjeleníteni azt a szeretetet, amelyet Krisztus tanított nekünk. Az Istenhez fordulás a szerzetes számára a három evangéliumi tanács: a tisztaság, a szegénység és az engedelmesség maradéktalan követését és megvalósítását jelenti.

Fotó: Zirci Ciszterci Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria