Földrengés Ischia szigetén: három kisgyermeket mentettek ki a romok alól

Kitekintő – 2017. augusztus 22., kedd | 18:14

Három nap híján pontosan egy évvel az amatricei földrengés után, augusztus 21-én, hétfőn este 9 óra előtt pár perccel megrendült a föld az olaszországi Ischia szigetén. Házak dőltek össze, sok embert maguk alá temetve. A híradások szerint ketten meghaltak, harminckilencen megsebesültek.

A földrengést hatalmas robaj kísérte, sokan terrorista merényletre gondoltak. A helyzet súlyosságát fokozta az áramszünet, ami a turistákkal együtt jelenleg kétszázezer lakosú, közkedvelt üdülőszigeten csak fokozta a pánikot. Az emberek az utcára, parkokba, kertekbe menekültek és többségük ott is töltötte az éjszakát. A négyes erősségű földrengés főként a sziget északi kikötővároskáját, Casamicciolát rázta meg, ahol számos ház, köztük hat régi típusú palota is összeomlott.

A rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a katonaság is azonnal megkezdte a mentési munkálatokat. Drámai volt a helyzet annál a háromgyermekes családnál, ahol a szülők ki tudtak menekülni a romok alól, de a gyerekeket maga alá temette a rájuk omló törmelék. Éjjel négy órakor a tűzoltóknak sikerült kimenteni legkisebb, alig héthónapos gyermeküket. Drámai képsorok mutatták a mentést, amint puszta kézzel eltakarítva a romokat, a tűzoltók sértetlenül tudták kiemelni a csecsemőt, és kézből kézbe adva végül az édesanyjához került.

Négy- és hatéves testvéreiért azonban továbbra is küzdöttek a tűzoltók. Sikerült velük kapcsolatba kerülni, ivóvizet is tudtak adni nekik, de csak nagy körültekintéssel, ökölnyi darabonként lehetett szétbontani az épület összedőlt vasbeton szerkezetét. Tizenhárom órás küzdelem után aztán még a délelőtt folyamán sikerült kimenteni a középső testvért, Mattiast, majd nem sokkal tizenkettő után a szomszéd lakók nagy tapsa kíséretében vezették elő a tűzoltók a tizenegy éves Cirót, aki aztán elmesélte az átélt rettenetet.

A földrengés dübörgésére testvérével, Mattiassal együtt az ágy alá bújtak, majd, miután rájuk dőlt a szoba, Ciro egy söprűnyelet talált és azzal verte a falat addig, amíg a tűzoltók észrevették a zajt és ezzel elkezdődött a mentési munka. Ismét együtt tehát a család: apa, anya és a három fiúgyermek.

Két asszony azonban halálát lelte a romok alatt, egy harmadiktól pedig nem hallanak életjelet, pedig tudják, hol temette el a földrengés. Hajnalban megindult a szigetről ezrek és ezrek evakuálása, akik szigetlakóként most a szárazföldre költöznek, a turisták zöme pedig mihamarabb biztonságban szeretne hazajutni.

Pietro Lagnese püspök, Ischia főpásztora éjjel azonnal a leginkább sújtott Casamicciolába érkezett. A Sir olasz katolikus hírügynökségnek nyilatkozva, egy összedőlt háromemeletes palota mellett állva, elmondta: „Itt valóban szörnyű a pusztítás. Idefelé jövet nagyon sok összedőlt házat láttam és betemetett autókat. Nagyon sokan helybéliek, de főleg turisták, menekülnek a szigetről.”

A helyi templom is összedőlt. Azért jöttem ide, hogy a romok alatt levő gyermekek szülei mellett lehessek és együttérzésemről biztosítsam a két meghalt asszony hozzátartozóit – folytatta a püspök, aki mint jó pásztor név szerint ismeri az egyik asszonyt. „Nem volt idős, ahogy a rádió mondta. Lina Cutaneo ötvenéves volt, a plébánia lelkipásztori tanácsának a tagja. Este éppen egy családhoz indult, hogy az otthonukban velük együtt imádkozzon. Alighogy leparkolt a ház előtt, rádőlt az egyik fal. A másik asszony szívinfarktust kapott a földrengés következtében, mentőautóval szállították kórházba, e közben halt meg.”

Örömmel fogadtam ma reggel Nunzio Galantino püspök, püspöki konferenciánk főtitkára telefonhívását, aki püspöktársai szolidaritásáról biztosított, jelezve, hogy a püspöki kar kész mindent megtenni a bajbajutottak megsegítése érdekében – mondta el Pietro Lagnese.

A geológusok és vulkanológusok között egyöntetű a vélemény, hogy a négyes erősségű földrengéseknek általában nincs ilyen súlyos következménye. Egidio Grasso, a campaniai geológusok társaságának elnöke az ischiai földrengés kapcsán kijelentette: „A mostani földrengés súlyos következményei egyrészt a felszín közeli epicentrummal, illetve a szabálytalanul épített házakkal magyarázhatók, hiszen ezeket az előírások megkerülésével építették. Enzo Boschi szeizmológus ma reggel azt nyilatkozta, hogy az esti négyes erősségű földrengés utórezgései miatt nincs kizárva annak a lehetősége, hogy ismét megrendüljön a föld a térségben.

Casamicciola történetének szomorú krónikája számon tartja az eddigi legsúlyosabb földrengést, mely 1883. július 28-án este 21 óra 30 körül rázta meg a várost. Következtében 2 313-an vesztették életüket.

Angela Merkel német kancellár, aki több alkalommal is töltötte vakációját Ischián, a földrengés hírére üzenetben fejezte ki együttérzését és közelségét a sziget földrengés sújtotta lakóinak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria