Folyamatos istenkapcsolatra nevelni – Hitoktatás napja a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2019. június 29., szombat | 12:01

Június 24-én tartották a Pécsi Egyházmegyében a hitoktatás napját, amely egyúttal hálaadás is volt az elmúlt tanévért. A program Te Deum szentmisével kezdődött a pécsi székesegyházban, majd a Magtár Látogatóközpontban folytatódott.

Udvardy György homíliájában megköszönte valamennyi hitoktatásban részt vevő munkatársának az áldozatos és küzdelmes munkát, és az új tanév, az új kihívások felé irányította a jelenlévők figyelmét.

A liturgia végén a püspök átadta a Dulánszky Nándor Hitoktatói Díjakat, melyeket minden évben a katekézisben kiemelkedő munkát végző hitoktatók vehetnek át. Idén Farkas Zita a pécs-székesegyházi plébániáról, valamint Krausz Jánosné az olaszi és bólyi plébániáról vehetett át kitüntetést.

Az ünneplés a Magtár Látogatóközpontban folytatódott, ahol Tóth Lászlóné pedagógiai főmunkatárs köszöntő szavai után a főpásztor szólította meg ismét a katekétákat. Előadásának fókuszában az eucharisztikus nevelés állt, melynek célja a Krisztus életébe történő kapcsolódás és egy folyamatos szeretetkapcsolat létrejöttének elősegítése, hogy ne csak egy-egy emelkedett pillanat legyen a találkozás a Megváltóval.

A 126. zsoltár egy mondata adta a nap mottóját: „Míg a magot szórják”. A püspök rámutatott, a magok szórása sokszor egy szomorú folyamat, hiszen nem biztos, hogy lehetőségünk lesz ugyanazon a földön learatni a termést, ahol vetettünk. A hitoktatásban sokszor küzdelmeket élünk meg, de az áldozatok mögött mindig meg kell látnunk a reményt is a gyarapodásra.

Az eucharisztikus nevelés a növekedés szolgálata, hiszen ahhoz a Jézushoz kapcsolódik, aki egész személyével és életével az Atyához kapcsol bennünket. A közös kenyér az Egyház egységét adja meg számunkra, és folyamatos ünneplésre hív bennünket; de vajon tudunk-e ünnepelni? A szentségi felkészítésnek része kell, hogy legyen a meghívás a Megváltóval való magasztos egyesülésre. A katekézis résztvevőinek vágynia kell erre, és áldozatot kell hoznia ezért. Enélkül nem tudunk szentségről beszélni. A hitoktató feladata, hogy segítse ezen az úton a rábízottakat, és a plébánia erőforrásainak kihasználásával vezesse be a közösségbe a fiatal keresztényeket, szüleiket. Ezt támogatja a katekumenátus szemléletű új szentségfelkészítési rend is, amit szeptembertől vezetnek be az egyházmegyében.

A püspök előadása után a résztvevők értékelhették saját szolgálatukat, és ez alapján összegezték az elmúlt tanévét. A hitoktatók és a munkatársak Udvardy György pécsi megyéspüspök áldásával mehettek a nyári szünetre.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria