Folytatódik a nagyváradi püspöki palota felújítása – Elkezdődött a barokk falképek feltárása is

Külhoni – 2018. február 26., hétfő | 11:04

Két hónappal a felújítási munkálatok megkezdése után, február 22-én a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség sajtótájékoztatót tartott a püspöki palota felújítási munkálatairól. A terepszemle Böcskei László megyéspüspök, Emődi Tamás főtervező és Matuz Zsolt projektvezető kíséretében zajlott.

KÉPGALÉRIA – klikk  a képre!

Az 1762 és 1776 között épült nagyváradi római katolikus püspöki palota a francia barokk palotaépítészet cour d’honneur-ös változatának emléke, mely osztrák közvetítéssel, a tervező, Franz Anton Hillebrandt sajátos elképzeléseinek eredményeképpen épült meg. Az impozáns épület nagyrészt őrzi eredeti állapotát, s a berendezését leszámítva viszonylag kevés utólagos beavatkozáson esett át.

Az épület műszaki állapota összességében tekintve kielégítő, de figyelembe véve azt, hogy az utolsó nagyszabású beavatkozás óta csaknem ötven év telt el, szükségessé vált a műemlék építészeti és szerkezeti felújítása, a közműhálózatok cseréje, mindezzel elősegítve az új, multifunkcionális, kiállító és a közművelődést szolgáló terek kialakítását.

A műemlék felújítása 2017 végén kezdődött. Az azóta eltelt két hónap alatt az alagsorban elvégezték a nedves és sóterhelt falak tisztítását, a repedések kijavítását, liftakna kialakítását; az épület déli szárnyában felszerelték az állványzatot, lebontották a héjazatot és sérült elemeket; megtisztították a földszinti ablakok kőkereteit, valamint elkezdődött az emeleti barokk falképek feltárása is.

A teljes felújítás három évig tart – a 2018-ra tervezett munkálatok elsősorban a műemlék külső megújulását célozzák.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria