Főpapi liturgia és alszerpapok avatása a budapesti Rózsák terei görögkatolikus egyházközségben

Hazai – 2015. december 21., hétfő | 17:10

A Budapesti Görögkatolikus Egyházközség meghívására december 20-án Szent Liturgiát mutatott be Kocsis Fülöp érsek-metropolita, és alszerpapi rendben részesítette az állandó diakónusi szolgálatra készülő Vaskó Györgyöt, Soltész Miklóst és Árkossy Viktort a Rózsák terei görögkatolikus templomban.

A budapesti Rózsák terei Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban tartott  liturgia kezdő áldása előtt a felolvasók az érsek-meropolita áldásával és segítségével magukra öltötték reverendájukat, majd az alszerpapi rend szolgálatának díszes sztichárionját (fehér vászonból vagy színes selyemből készült hosszú, bokáig érő ing – a szerk.) és a hátukon kereszt alakban átvetett oráriont (körülbelül 15 centiméter széles, hosszú, szalagszerű ruhadarab, melyet keresztek vagy a „Szent, szent, szent” felirat díszít – a szerk.). Ezután kezeit fejükre téve az Anyaszentegyház és az oltár szolgálatára, az alszerpapi rendre kiválasztott Györgyért, Miklósért és Viktorért így imádkozott: „Úristenünk, add, hogy szeresse házad ékességét, ott álljon szentélyed ajtaja előtt, meggyújtsa dicsőséged sátrának mécsesét, viruljon Anyaszentegyházadban.”

A templomot megtöltő hívek előtt mondott karácsonyi felkészítő homíliájának kezdetén Kocsis Fülöp érsek-metropolita a december 8-án megnyitott irgalmasság évét összekapcsolta a magyar görögkatolikusok éppen lezárt tricentenáriumi évével.

Hangsúlyozta, hogy ezekben az években a családokra különösen is odafigyel az egyház, hiszen a család az a legkisebb közösség, ahol a keresztény értékek közvetítése a leghatékonyabban tud megvalósulni, ahol a szülők felelőssége közvetíteni a hitet, a vallásosságot gyermekeik felé, hogy majd az ilyen családokban nevelkedett gyermekek ugyanilyen erővel tudják ezt továbbadni saját családjaikban. Így fejlődik ki bennük a szeretet képessége, az adásnak és elfogadásnak a képessége.

Ilyen családok édesapái részesültek az alszerpapi rendben, akik a mögöttük álló család, őseik segítségével és imáik által az egyház szolgálatára álltak. De nem feledkezhetünk meg az édesanyákról sem, akik az isteni gondviseléstől vezérelve imára kulcsolják gyermekeik kezét, így vezetik be őket Anyaszentegyházunkba, akik így válnak maguk is az isteni ígéret örököseivé. Oda kell figyelnünk, hogy a féltőn szerető, az elmúlt évtizedekben a hitet megőrző édesanyák mellett az édesapák is ott legyenek a templomban gyermekeikkel, hiszen az isteni kegyelem így, a példamutató, hitvalló apákon keresztül tud igazán hatékonyan működni a keresztény családokban. Ennek nagy szerepe van identitásunk, nőiességünk és férfiasságunk vállalásában is. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy életünk legszebb hivatása édesanyának és édesapának lenni, így válhatunk Isten képmásává.

Krisztus Urunk is családba született, ennek a családba születésnek a rövidített történetét foglalja össze a mai evangélium. Ennek a családnak a történetét is számos áldás és megpróbáltatás kísérte. A férfi és a nő eggyé válása napjainkban ugyanígy köti össze azoknak a családoknak, ősöknek a történetét, amelyekből ők érkeznek.

Az Isten azt várja tőlünk, hogy egyesüljünk vele. Napjainkban a világ éppen ennek az egyesülésnek az egyik alapértékét akarja aláásni azáltal, hogy gyermekeinktől, a házasságra készülőktől el akarja venni, megkérdőjelezi vagy akár nevetségessé akarja tenni két ember tiszta szerelmének házassági tisztaságát, annak megőrzését egymásnak, egymás boldogságának. A szűzi tisztaság megőrzése Isten akarata, és csak az isteni akarat szerint megkötött házasság lehet igazán gyümölcsöző.

Befejező gondolatában Kocsis Fülöp azt a kérését fogalmazta meg, hogy az irgalmasság éve erősítse meg a görögkatolikus családokat, váljanak mindannyian irgalmassá, hogy a családok így megerősödve legyenek a nagy család, a görögkatolikus egyház tagjai, és így tapasztalhassák meg az egyházban Isten csodálatos szeretetét.

Kruppa Levente parókus a liturgia végén megköszönte a híveknek mondott főpásztori tanítást, majd Kocsis Fülöp érsek-metropolita azzal búcsúzott a közösségtől, hogy köszönetet mondott azoknak a családoknak és közösségeknek, amelyek alszerpapokat neveltek. Úgy fogalmazott, bízik abban, hogy ennek a három, családban világi életet élő, elkötelezett hívő férfinak a példája másokat is a szolgálatra indít.

Forrás és fotó: Diakónus.Görögkatolikus.hu

Magyar Kurír

Rózsák terei Istenszülő Oltalma Görög Katolikus templom

Kapcsolódó fotógaléria