Főpásztor a konyhában – Addig kell gyúrni a tésztát, amíg elmondjuk az 50. zsoltárt

Hazai – 2018. december 10., hétfő | 16:25

December 4-én Kocsis Fülöp metropolita az Eucharisztiához használt kovászos kenyeret, proszforát készített Budapesten, a Központi Papnevelő Intézetben; december 5-én pedig Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök felolvasóvá avatta Dévai Marcell negyedéves görögkatolikus papnövendéket.

A budapesti Központi Papnevelő Intézet különlegessége, hogy az összes egyházmegyéből érkeznek ide kispapok, így a görögkatolikusok is képviseltetik magukat. Néhány ünnepükön a római katolikusok is részt vesznek az ő liturgiájukon.

A felolvasóavatást megelőző estén Kocsis Fülöp mutatta meg a szeminárium konyhájában, hogyan készül a proszfora. Rövid közös ima után kezdte a tésztát gyúrni, mégpedig éppen annyi ideig, amíg a bűnbánati (50.) zsoltárt elmondja. Szép szimbólum ez, hiszen miközben készül a tészta és halad előre a szöveg, úgy egyre kevésbé ragad a kézre a massza.

Következő este, Szent Miklós ünnepének vigíliáján vecsernyét vezetett a szeminárium kápolnájában a szűk közösség részvételével Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök. Ennek az elején adta föl a főpásztor Dévai Marcellnek a felolvasói rendet, hívva őt a Szentírás tanulmányozására és a szövegek felolvasására.

A püspök prédikációjában arra hívta a közösséget, hogy ne csupán a jellemünkben legyenek békés természetűek, hanem a Krisztustól kapott békét vigyék minden emberhez.

A vecsernye végén olajkenet (miroválás) volt, és valamennyi jelenlévő részesedett a megáldott kenyérből és borból is.

Szöveg és fotó: Bárczi Domonkos/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria