Főpásztori áldás a győr-nádorvárosi köztemető keresztjére

Hazai – 2019. december 15., vasárnap | 19:00

December 13-án Veres András győri megyéspüspök megáldotta a győr-nádorvárosi köztemetőben felállított új keresztet. Az egybegyűlteket Radnóti Ákos alpolgármester és Dézsi Csaba András önkormányzati képviselő köszöntötte.

A kereszt megáldása előtt Veres András elmélkedésében örömét fejezte ki, hogy ismét olyan objektum megáldására kérték fel, amely hívőnek és nem hívőnek egyaránt üzenettel bír. – A temetőben az ember legtöbbször a fájdalmával időzik, és ilyen lelki állapotban fontos annak az üzenetnek a megértése, amit a kereszt hordoz. Habár a sírokon is felfedezhetők a keresztek, mégis, a felállított új kereszt a maga fizikai nagyságában is figyelemfelkeltőbb – fejtette ki.

A kereszt azt üzeni, hogy mindnyájunkat megváltott Krisztus. Ezért a halál a keresztények számára nem egy félelmetes valóság – hangsúlyozta a főpásztor. – Gárdonyi Géza írja: „A halál nékem nem fekete börtön, / nem fázlaló, nem is rút semmiképpen: / egy ajtó bezárul itt – lenn a földön, / s egy ajtó kinyílik ott – fenn az égen, / ez a halál.”

A kereszt azt üzeni, hogy mindnyájan Krisztus által juthatunk át ezen az ajtón. Bízzunk abban, hogy mindenki, aki szerettei elvesztése miatt fájdalommal megy el vagy áll meg e keresztnél, azt a lelki vigaszt is megkapja, hogy szeretteinkkel újra találkozunk – folytatta Veres András.

Elmélkedése végén köszönetét fejezte ki az önkormányzat felé, amiért a temető fejlesztését kiemelt ügynek tartja. – A rendben tartott, szép környezetben lévő temető bátoríthatja az embereket, hogy rendszeresen látogassák szeretteik sírját, valamint hogy még szebbé tegyék azt. A szeretteink emlékének ápolása mindnyájunk kötelessége. Így egészen biztosan üzenünk a jövőnek is, amikor elhunyt szeretteink síremlékét rendben tartjuk – hangsúlyozta a főpásztor.

Radnóti Ákos felszólalásában a nádorvárosi temetőben történő fejlesztésekre, többek között a kerítés lefestésére, a ravatalozó felújítására, a papi parcella létrehozására, valamint az új kereszt felállítására hívta fel a figyelmet. Kiemelte a jövőbeni felújítások fontosságát is.

Dézsi Csaba András megerősítette beszédében, hogy a temetőkben a jövőben is kiemelten foglalkoznak a fejlesztésekkel, hiszen ez az a hely, ahova az emberek rendszeresen eljárnak, hogy leróják kegyeletüket elhunyt hozzátartozóik előtt. A méltó környezet kialakítása segít abban, hogy az ittmaradottak lelke is megnyugodhasson.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria