Főpásztori áldás a segesdi Szent László-templom restaurált oltárára és új orgonájára

Hazai – 2019. szeptember 17., kedd | 13:14

Szeptember 15-én Varga László kaposvári megyéspüspök megáldotta a Somogy megyei Segesd község Szent László-plébániatemplomának restaurált főoltárát és az újonnan elkészült orgonát.

Az ünnepi szentmise homíliájában a főpásztor arra biztatott, hogy a Fájdalmas Szűzanya emléknapján szemléljük a Szűzanyát, aki követte Krisztust. „Aki utánam akar jönni – mondja Jézus –, az tagadja meg önmagát, vegye fel keresztjét mindennap, s kövessen engem.” A Szűzanya a feltámadás hitével tudott végigmenni Jézussal a keresztúton, példát adva nekünk.

Minket is a tanítványságra, a követésre hív Jézus. Arra, hogy legyünk az Ő tanítványai és követői, miközben emlékezünk a Szűzanyára. Imáinkban kérve a segítségét, kövessük példáját! Legyünk Krisztus követői, tanítványai! Ha erre igent mondunk, akkor ezen az úton példánk és segítőnk lesz Mária abban, hogy miként kell megtagadni, kiüresíteni magunkat, s hogy miként vegyük fel a Krisztus-követés keresztjét, s hogy mit jelent a feltámadás hitében végigjárni a saját keresztutunkat. Köszönjük meg a Szűzanya példáját, hűségét – kérve közbenjárását, hogy legyünk bátrak igent mondani Krisztus követésére, vállalva a tanítványságot, s mindazt, ami ezzel együtt jár – buzdított szentbeszédében Varga László püspök.

A szentmisén Kóré Mihály plébános hálát adott az elkészült munkáért, és Isten áldását kérte mindazokra, akik közreműködtek benne.

Ünnepi beszédében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Segesddel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a tatárjárás után IV. Béla innen alapította újra az országot; több mint egy évtizedig innen működött a kancellária, a király innen adott ki olyan leveleket, melyek újra elindították az ország életét.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria