Főpróbát tartottak az országos vetélkedőre készülő pócsi cigány gyerekek

Hazai – 2018. április 17., kedd | 17:45

Roma kulturális vetélkedőre készülnek a máriapócsi cigány gyerekek. Mintegy főpróbaként a helyi Nemzetiségek Házában adták elő április 14-én mindazt, amivel a megmérettetésre készülnek.

A délután azzal kezdődött, hogy Horváthné Varga Alíz bemutatta a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő Nemzetiségek Házát, annak programjait, tevékenységét, eredményeit. Külön kiemelte, és ezt az ide rendszeresen járó fiatalok is megerősítették: a legnagyobb öröm, hogy a gyermekeken keresztül egész családokat sikerül megszólítani. Egy kislány elmondta, hogy élete legnagyobb élménye köti ide. Ugyanis korábban nem volt példa arra, hogy anyukájával együtt töltsön hosszabb időt, s közösen készítsenek valamit – ők kézműves-foglalkozáson voltak itt először. Azóta rendszeres látogatói a háznak.

Kíváncsi volt a gyermekekre Manel Nin, Görögország görögkatolikus apostoli exarchája is, aki néhány napot Máriapócson töltött Grunda Dávid pappá szentelése alkalmából. Jelen volt a próbán Papp Bertalan polgármester, Orosz István kegyhelyigazgató lelkipásztor, az egyházmegyei cigánypasztorációs referensi feladatokat ellátó feleségével együtt, és a gyermekekkel rendszeresen foglalkozó tanár, Vincze Tibor.

Máriapócson havonta egyszer a Ceferino Intézet által szervezett képzés zajlik. Ennek köszönhetően lelkipásztori kisegítők munkájával egészülhet ki a közeljövőben a cigánypasztoráció több egyházközségben. A képzésen résztvevők április 14–15-én éppen a kegyhelyen voltak, így a meghívott nyírkátai tánccsoport mellett ők is megnézték, meghallgatták a pócsi gyermekeket.

A meghirdetett vetélkedőre kötelező és szabadon választott versekkel, dalokkal, mesével készültek a gyerekek, emellett a cigányság történelméhez kapcsolódó, a regisztrált versenyzők számára elküldött „tananyaggal” is megbirkóztak.

Az április 25-i országos roma kulturális vetélkedő „főpróbáját” követően kis agapét tartottak, ahol jóízű volt az étel mellett a beszélgetés is.

Forrás és fotó: Máriapócs, Nemzetiségek Háza

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria