Gądecki érsek a menedékkérőkről: Az embernek, nem az államérdeknek kell a fő szempontnak lennie

Kitekintő – 2018. január 16., kedd | 15:30

Január 15-én, a menekültek világnapját értékelő varsói sajtókonferencián Stanisław Gądecki, a lengyel püspöki konferencia elnöke kiemelte: jó megoldás, hogy a lengyel kormány a közel-keleti konfliktusok áldozatainak a hazájukhoz közeli helyszíneken segít, de nem old meg minden problémát.

A menekültek és a menedékkérők esetében nem az államérdeknek, nem a nemzetbiztonságnak, hanem az embernek kell a fő szempontnak lennie – hangsúlyozta a hétfői sajtótájékoztatón Gądecki érsek, emlékeztetve Ferenc pápa szavaira. Az ember biztonságát mindig a nemzetbiztonság fölé kell rendelni – idézte a Szentatyát a lengyel püspöki konferencia elnöke, és emlékeztetett az egyházfő azon szavaira, amelyek értelmében „az államoknak joguk van fellépni az illegális bevándorlással szemben, tiszteletben tartva ezáltal az összes állampolgár emberi jogait”.

Azokra a felmérésekre vonatkozóan, amelyek szerint a lengyelek hatvanhárom százaléka ellenzi a közel-keleti migránsok befogadását, Stanisław Gądecki érsek megjegyezte: ha kilencvenkilenc százalék nem fogadná be a menekülteket, ezt az Egyház figyelembe venné, ám nem ez lenne számára az irányadó, hanem az evangélium.

A lengyel főpásztor elmondta: helyesli, hogy a lengyel kormány a közel-keleti konfliktusokhoz közeli helyszíneken nyújt segítséget; erre nem sok ország kormánya szánta el magát. A közel-keleti keresztény püspökök maguk is előnyben részesítik a helyszíni segítségnyújtást, mert a kereszténység így nem szorul ki e térségből; az ügyeket kevesebb ráfordítással lehet elintézni, például ugyanazon összegért sokkal több embert lehet ott meggyógyítani. Ugyanakkor a helyszíni segítségnyújtás nem oldja meg a problémák egészét, hiszen az emberek egy része nem térhet vissza hazájába. Azok, akik elszöktek a hadseregből, és hazatérnének, börtönökbe, illetve a halálosztagokhoz kerülnek. „Ezekkel az emberekkel foglalkozni kell, akár akarjuk, akár nem” – hangoztatta az érsek. Kifejezte reményét, hogy a lengyel püspökök tárgyalhatnak majd a kormánnyal a humanitárius folyosók létrehozásáról.

A lengyel katolikus karitász már 2016-ban javasolta, hogy egy olaszországi egyházi közösség mintájára létesítsenek humanitárius folyosókat. A tervek szerint ennek keretében Lengyelországba vinnének kezelésre kisebb számú rászorulót a közel-keleti menekülttáborokból. A lengyel kormány egyelőre nem döntött e segítségnyújtási forma megvalósításáról.

Forrás: MTI

Fotó: Episkopat.pl

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria