Gépjárművek megáldása a Szombathelyi Egyházmegyében

Hazai – 2014. július 25., péntek | 12:07

Szent Kristóf napjának közeledtével, július 20-án a jánosházi plébánia székhelyén és filiáiban lelkipásztoraink a gépjárművekkel közlekedőkre kértek áldást. E napon autók, motorok, kerékpárok megáldására került sor a csehimindszenti plébánia falvaiban is. Márfi József és Torma Péter beszámolóit közöljük.

Jánosháza

A jánosházi ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kiss Józsefné, a Magyar Autóklub volt regionális igazgatója. Beszédében a biztonságos közlekedés és a gondviselő Isten közötti kapcsolat fontosságára hívta fel a figyelmet. Arra buzdított mindenkit, hogy a közlekedés sokszor embert próbáló helyzeteiben legyen szeretetteljes, szolidáris, segítőkész. Kiemelte: ne csak a veszélyhelyzeteket vegyük észre az utakon, hanem legyünk figyelmesek a teremtett világ utazás közben megtapasztalható szépségeire is.

Fotó: Horváth Zoltán, Ferencziné Jakatics Edina, Kámi András

A lelkipásztorok szenteltvízzel hintették meg a sorban érkező autókat. Az áldást kérők ajándék matricát kaptak, amelyet gépjárművükön elhelyezhetnek – olvasható Márfi József beszámolójában.

Csehimindszent

Csehimindszent plébánosa 2013-ban vezette be, hogy az utazók védőszentje, Szent Kristóf ünnepe előtti vasárnapon a plébánia területén a szentmisék után megáldja a különféle közlekedési eszközöket. A csehimindszenti plébániához tartozó kis falvak lakói örömmel fogadták a kezdeményezést – olvasható a Szombathelyi Egyházmegye honlapján.

Július 20-án autókkal, motorokkal és kerékpárokkal érkeztek a szentmisékre, hogy az Egyház e szentelményében részesülhessenek. Az áldó imádság után a plébános egyenként áldotta meg a közlekedési eszközöket, és bátorította a híveket, hogy amikor elindulnak otthonukból, mindig kérjék Szent Kristóf közbenjárását, hogy szerencsésen elérhessenek úti céljukhoz – írta Torma Péter.

Fotó: Fekete László, Nagyné Guzmics Mónika, Torma Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria