Ismerik őt? – A Halleluját éneklő gencsapáti plébános mutatkozott be Szombathelyen

Hazai – 2017. január 31., kedd | 16:36

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár „Ismerik őt?” című programsorozatának első alkalmán, január 30-án Gombos Bálint gencsapáti plébános mutatkozott be.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A lelkipásztor nemcsak adja, hanem szívesen fogadja a jó szót, a kézfogást. Nemcsak hallgatja, hanem szívesen meséli a történeteket, akár a sajátját is. Ezért indult a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár Ismerik őt? című programsorozata.

Gombos Tibor Bálint gencsapáti plébánosról nemcsak az derült ki, hogy kicsivel előbb született, mint ahogy azt a szülei és az orvosok várták, hanem az is, hogy szeretett óvodába járni, és nagyon várta öccse születését. Jó tanuló volt az iskolában, de 14 évesen ő sem tudta még eldönteni, milyen szakmát válasszon. Ugyan javasolták számára a pincér, szakács, dísznövénykertész szakmákat, mégsem ezeket választotta.

A fényképes vetítés során felidézte betegségét, az ezzel járó nehéz éveket, műtéteket, és azt, hogyan vált mindez sorsfordító eseménnyé életében és jutott egyre közelebb Istenhez, mígnem kimondta: hálából gyógyulásáért az Urat akarja szolgálni. Azóta pedig hirdette az igét Kőszegen, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Egyházasrádócon, 2012 óta pedig Gencsapátiban. Bálint atya elmondta, a nehéz évek és pillanatok megtanították arra: ha valamit igazán, szívből, hitből kér az ember Istentől, megadja számára.

A zenét már egészen fiatalon megszerette, igaz, akkor még a modern stílus állt hozzá közel. A szemináriumi évek alatt a komolyzenével is megbarátkozott, azonban kottát olvasni nem tanult meg. Első zenés fellépésére a szemináriumban került sor. A gencsapáti Szent Jakab-templom plébánosa először unokahúgát lepte meg azzal, hogy elénekelte esküvőjén Leonard Cohen Hallelujah című dalát. Azóta pedig már szinte követelik tőle a jegyespárok: „Ugye nekünk is elénekli, Bálint atya?” Aki jelen volt, élőben hallhatta a nagy sikerű előadást.

Gombos Bálint nem titkolta, hogy szeret utazni. Szívesen gondolt vissza a római utakra, zarándoklatokra és a Dél-Amerikában tett látogatására, ahová egy missziós atya meghívására jutott el. Ha ideje engedi, a gencsapáti Szentkúton tesz sétát.

Az Ismerik őt? programsorozat következő alkalmán, február 13-án 17 órától Óra Krisztián körmendi káplán mutatkozik be a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár honlapja és Facebook-oldala, Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria