GoPro kamera a Botafumeiróban – Különleges szögekből láthatjuk a Szent Jakab-katedrálist

Kitekintő – 2017. január 10., kedd | 19:45

A 15. századból származik a Santiago de Compostela-i Szent Jakab-székesegyház füstölőjének, a Botafumeirónak első említése. A világ egyik legnagyobb füstölőjére nemrég GoPro kamerát szereltek, amely különleges szögekből készített felvételeket.

A Botafumeiro a Santiago de Compostela-i katedrális egyik ismert és népszerű jelképe; a hatalmas, a mennyezetről ide-oda lengő füstölőről a 15. század táján keletkezett Kallixtusz-kódexben (Codex Calixtinus) azt írják, a liturgikus év nagyobb ünnepein használják.

A Botafumeiro néven ismert thuribulum mozgatásához nyolc emberre van szükség, akik egy csigákból álló szerkezet révén működtetik. Az óriásfüstölő a székesegyház kereszthajójában, az oltár előtt leng ide-oda, akár a 70 kilométer per órás sebességet is elérve; a világ legnagyobb füstölői közt tartják számon, súlya becslések szerint nyolcvan kilogramm.

A PlanetDoc dokumentumfilm-csatornának köszönhetően nem csupán külső (alsó) nézőpontból csodálhatjuk meg a füstölő látványos mozgását, hanem egy rászerelt GoPro kamera révén különleges szögekből, a thuribulum saját „szemével” is láthatjuk a Szent Jakab-katedrális belsejét.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Wikipédia

Videó: PlanetDoc/YouTube

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria