Görögkatolikus baba-mama klubot szerveznek Debrecenben

Hazai – 2017. március 24., péntek | 9:03

Március végétől görögkatolikus baba-mama klubot rendeznek kéthetente a debreceni Szent Efrém-óvodában. A „Csapókert és Érmellék a nagyobb családokért” elnevezésű projekt keretében megvalósuló klub célja, hogy a kisgyermekkel otthon lévő anyukáknak találkozási lehetőséget biztosítsanak.

A Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola óvodája (Debrecen, Vígkedvű Mihály utca 5.) ad otthont a baba-mama klubnak. A foglalkozásokat Márkus Rubina és Ferenci Dóra óvodapedagógusok tartják, emellett vendégelőadók is lesznek, többek között védőnőket is várnak a klubba.

Az első alkalom március 30-án, csütörtökön lesz, 8.45-től, majd kéthetente találkoznak a mamák és a babák. Felekezettől függetlenül várják az érdeklődő anyukákat és a legfeljebb három éves gyermeküket.

Az újdonsült anyák számára sokáig szégyen volt arról beszélni, ha hangulatzavarral, súlyosabb esetben szülés utáni (post partum) depresszióval küzdenek. Hiszen nem egy rózsaszín világba csöppennek, hanem egy felelősséggel teljes, új helyzettel és a kiszolgáltatottság érzésével találják szemben magukat. A terhesség alatt a szervezet tízszer több női hormont termel, mint normális körülmények között. Ez a hormonszint a szülést követő három napban visszaesik a korábbi értékre, ez a változás nagyon komoly megterhelést jelent a szervezet számára. Emellett teljes egészében megváltozik a szülők élete, ráadásul a gyermekvállalás sok esetben komoly anyagi megterhelést is ró a családra. Mindezen változások összessége, illetve az ismeretlen helyzetből adódó bizonytalanság válthatja ki a panaszokat. Jó megoldás lehet ilyenkor keresni egy közeli baba-mama klubot, melynek célja, hogy a babák is jól érezzék magukat, és az édesanyák is társaságra leljenek. Sok-sok gyerekek és felnőttek közötti barátság született már a hasonló találkozók keretein belül.

A projekt az EFOP-1.2.1-15-2016-0418-as számú pályázat részeként valósul meg.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: a debreceni görögkatolikus baba-mama klub Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria