Görögkatolikus közösségi házakat áldottak meg Hodászon és Kántorjánosiban

Hazai – 2016. március 30., szerda | 17:21

Március 29-én Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci püspök és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója közösen áldották meg a két újonnan átadott görögkatolikus intézményt: Hodászon a Hagyományok Házát és Kántorjánosiban a Tudás Házát.

A két közösségi ház átadásán a magyar kormányt Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár képviselte.

Lakatos Sándor hodászi cigányvajda beszédében a település roma lakóinak felemelkedéséről szólt, saját gyermekkori élményein keresztül felidézve Sója Miklós örökségét is. Kiemelte: az épület önmagában csak téglafalak sokasága, hogy miként töltik meg élettel, az már az itt élő emberek feladata és felelőssége. Felsorolta a településen az utóbbi évtizedekben megvalósult sikeres beruházásokat, és figyelmeztetett arra, hogy a hála és köszönet érzésének kell a középpontban állnia ezen az ünnepségen.

A két közösségi ház építése a Kultúra, ami összeköt című pályázat keretében valósult meg, a már korábban átadott máriapócsi Nemzetiségek Házához és a tuzséri Művészetek Házához hasonlóan. A hodászi Hagyományok Háza és a kántorjánosi Tudás Háza célja, hogy helyet biztosítson elsősorban a cigányság, másodsorban pedig más nemzetiségek számára különböző rendezvények, előadások, hagyományteremtő és -őrző összejövetelek megtartásához.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria