Görögkatolikus papnék: emlékek és receptek – Verdesné Jaczkó Mária Margaréta mesél

Kultúra – 2020. december 21., hétfő | 15:06

Szívmelengető, személyes hangvételű sorozatot indítottak idén adventben a Magyar Görögkatolikusok Facebook-oldalon: tisztelendő asszonyok beszélnek a papné létről, a helytállásról édesanyaként, háziasszonyként, és esetleg mellette még egy hivatásban is, valamint megosztják egy-egy a karácsonyi böjtben szokásos étel receptjét is.

Misi, Miki, Pali és Jakab lelkesen méregetik hajdúdorogi kertjükben a legszebb tököt, amiből édesanyjuk mindjárt ebédet főz. A négy huncut kisfiú egymást túllicitálva kapcsolódik be a főzés folyamatába, hogy asztalra kerüljön a gőzölgő sütőtökkrémleves, mely böjti időszakban gyakran kerül terítékre.

„Olyan könnyű a négy fiúval, hogy sokan mondják: jön majd négy lány is, bár sokan már a jövőbeli menyekkel riogatnak” – nevet Verdesné Jaczkó Mária Margaréta tisztelendő asszony. Gréti számára nem ismeretlen a nagy család, hiszen ő maga is kilenc testvérrel együtt nőtt fel. És nem szokatlan a papné lét sem, hisz ezt látta otthon. „Édesanyám egész életében a konyha, a gyerekszoba és a templom között forgott, és nekem is ez a három fő színterem.”

Grétiék nagyon ügyelnek az egészséges életmódra, szép nagy kertjükben megterem a saláta, a hagyma, a paradicsom és mindenféle más zöldségek. A fiúk kívülről fújják a gyógy- és fűszernövényeket is. A főzés közös öröm: amikor a három nagyobb iskolában és óvodában van, csak a legkisebb kuktáskodik, de ha megjönnek, szívesen kapcsolódnak be a többiek is.

Férjével együtt nagyon ügyelnek arra, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra: minimális cukor, csoki, egészséges édességek. A Mikulás is főleg gyümölcsöt és magvakat hozott, egy icipici csoki fért csak a puttonyába.

Adventi naptárukban mindennap új bibliai üzenetet nyitnak, amit reggelente közösen olvas fel a család, és általában egy jó cselekedet is elő van írva a fiúknak, amit örömmel teljesítenek.

„Papnénak lenni hivatás, amelyben a Jóisten segít, itt van mellettünk. Számos terepen kell helytállnunk, és sok rugalmasság kell, hogy mindezt össze tudjuk egyeztetni férjünk hivatásának támogatásával.”

Sütőtökkrémleves à la Misi, Miki, Pali, Jakab

Hozzávalók:

1 sütőtök
vaj
vöröshagyma

snidling
kakukkfű
méz
1 burgonya
1 alma
szerecsendió
zöldség alaplé

A sütőben megsütjük a sütőtököt. Addig a vajon megdinszteljük a hagymát, majd kevés sóval, snidlinggel és kakukkfűvel fűszerezzük. Amikor a hagyma kezd üvegesedni, kevés mézet adunk hozzá. Karamellizálódáskor teszünk bele egy felkockázott burgonyát és egy almát. Hozzáöntjük az alaplevet. Ha megpuhult, takarékra véve belekanalazzuk a kész sütőtököt, és kevés őrölt szerecsendióval ízesítjük. Mindezt összeturmixoljuk. Tálalhatjuk parenyicasajttal és pirított tökmaggal is.

Forrás és fotó: Magyar Görögkatolikusok Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria