Görögkatolikus pedagógusoknak tartottak búcsút Máriapócson

Hazai – 2016. június 27., hétfő | 10:56

Első alkalommal szervezte meg a Görögkatolikus Metropólia a pedagógusbúcsút június 26-án Máriapócson, amelyen a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Nyíregyházi Egyházmegye nevelési és oktatási intézményeinek közel ötszáz munkatársa vett részt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A búcsú keretében délelőtt szakmai programokkal várták a résztvevőket. A Családvárban Konkolyi Sándor mutatta be az óvodapedagógusoknak a Digitális OkosJáték Óvodásoknak (DIOO) elnevezésű magyar képességfejlesztő eszközt, amelynek célja, hogy a digitális világ újításait a gyermekek személyre szabott, egyúttal szórakoztató képességfejlesztésének szolgálatába állítsa. Ezzel párhuzamosan az Emmánuel Zarándokközpontban Faragó Klára és Mészáros Krisztina, a kecskeméti Parázs Pasztorális Központ munkatársai Családi életre nevelés az iskolában címmel tartott játékos, gyakorlati feladatokkal tarkított előadást a tanítóknak és a tanároknak a kamaszok érésének, fejlődésének állomásairól, problémás kérdéseiről.

A búcsúi Szent Liturgiát Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója mutatta be, aki szentbeszédében elmondta: előző nap a papcsaládok találkozóján az egyik előadónak, Berecz András mesemondónak beszélt a mostani búcsúról. Ő arra kérte, hogy derűs lélekkel bocsássa el az ünnepről a pedagógusokat, mert ők olyanok, akik mindenképp megérdemlik a jó szót, ebből ugyanis gyakran keveset kapnak, hiszen a mindennapok teendői között sokszor csak a hibáikat veszik észre. Az apostoli kormányzó Elizabeth Silance Ballard A tanító tanítása című írása alapján mutatott rá a pedagógusoknak arra a nehéz feladatára, amely nem csupán az oktatást, hanem elsősorban a nevelést foglalja magában. Emlékeztetett rá, hogy mindannyian diákok, tanulók vagyunk, akiknek az életét Isten és a Szűzanya a tanítókéhoz hasonlóan végigkíséri szeretettel, ismerve bennünket, hibáinkat, gyarlóságainkat egyaránt. Beszéde végén Szocska A. Ábel azzal a kéréssel fordult a jelenlévőkhöz, hogy járuljanak a Szűzanya elé, és súgják a fülébe: „Szűzanyám, köszönöm, hogy hiszel bennem, köszönöm, hogy eddig is megsegítettél, és hogy megmutattad, az életem és mások élete is érték.”

A Szent Liturgiát követően Kocsis Fülöp érsek-metropolita és Szocska A. Ábel apostoli kormányzó a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Nyíregyházi Egyházmegye pedagógusainak díjakat adott át nevelő-oktató munkájuk elismeréseként.

A Görögkatolikus Köznevelésért díjat a Hajdúdorogi Főegyházmegyéből Urbánkóné Csernyák Anikónak, a nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola igazgatóhelyettesének, a Nyíregyházi Egyházmegyéből pedig Pásztor Lászlónénak, a balkányi Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda intézményvezetőjének ítélték oda.

A Szent Gellért-díj ezüst fokozatát vehette át a Hajdúdorogi Főegyházmegyéből Bodnárné Vincze Mária, a debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusa, Fodorné Fabriczius Teréz, a szolnoki Szent Tamás Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola pedagógusa, Orosz Lászlóné, a hajdúdorogi Szent Bazil Óvoda pedagógusa, a Nyíregyházi Egyházmegyéből pedig Csűrös Józsefné, a hodászi Angyalok Kertje Görögkatolikus Óvoda intézményvezetője, valamint Matavovszky Györgyné, a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium pedagógusa.

A Szent Gellért-díj arany fokozatát Sivadó Csaba, a Nyíregyházi Egyházmegye oktatási referense vehette át.


Fotó: Zadubenszki Norbert

Zadubenszki Norbert/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria