Görögkatolikus zarándoklat Mátraverebély-Szentkúton

Hazai – 2017. szeptember 25., hétfő | 14:00

Közel 2500-an érkeztek szeptember 23-án az ország több pontjáról a római katolikus kegyhelyre, Mátraverebély-Szentkútra, a görögkatolikusok búcsújára.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zarándokokat Orosz Lóránt ferences szerzetes, a kegyhely igazgatója köszöntötte, és Isten áldását kérte rájuk. A résztvevők délelőtt Papp Miklós görögkatolikus lelkész előadását hallgathatták meg, aki arra próbálta ráirányítani a figyelmet, hogy milyen fontos üzenete lehet ma számunkra Szent Lászlónak.

Papp Miklós elsőként a bátorságot emelte ki, és arra biztatta hallgatóit, hogy merjenek megtenni olyan dolgokat is, amiket esetleg eddig nem – akár családot vállalni vagy új vállalkozásba kezdeni. Felidézte: „Tanítottam egy távol-keletről származó misszionáriust, s kérdeztem: milyennek lát minket? Azt mondta: van egy olyan érzése, mintha itt Európában mi »túlnyugtatnánk« a keresztényeket, mintha a kereszténységben túlhangsúlyoznánk a békességet, az elfogadást, a nyugalmat, s nem beszélnénk eleget a bátorságról, a kockázatvállalásról, a vállalkozó szellemről, az erőteljes fellépésről.”

Szent László kapcsán kiváló alkalom, hogy felidézzük: a magyar történelemben vannak olyan keresztény szentek, akikből a mai keresztény bátorságot, vállalkozó szellemet, kockázatvállalást meríthet – fejtette ki Papp Miklós. Hozzátette: Szent László bátran belefogott egy hatalmas közösség vezetésébe; hatalmassá vált a magyar, lengyel, horvát népek közössége, s merész vállalkozás volt annak vezetése. A bátorság erénye azért kell, mert sok az életünkben a félelem, a kockázat, az aggódás. Félünk a családalapítástól, a párválasztás buktatóitól, a hamis kapcsolatok határozott kezelésétől. Olykor nem merünk belevágni egy vállalkozásba, félünk a kockázattól, nem merjük elfogadni a felelősség magasabb szintjét, a vezető pozíciót. Krisztus szeretete sürget minket. Rázzuk meg magunkat, szívjuk magunkba a szeretet ezen oldalát is. Keressük, hogy Szent László bátorsága vajon hogyan akar érvényesülni a mi életvezetésünkben is! – buzdított Papp Miklós.

A szombati Szent Liturgiát Jaczkó Sándor budapesti görögkatolikus helynök vezette. „Ezen az őszi napon Görögkatolikus Egyházunk ünnepi naptárjában Keresztelő Szent János fogantatásának emléknapja van – hívta fel figyelmet a helynök prédikációjában. – Az elhangzott prófécia nem egyszerűen egy meddő asszony vélt vagy valós testi-lelki szégyenének eltörlését vagy egy gyermek örvendetes születését jövendöli meg, ami önmagában is nehezen felfogható, sőt nehezen magyarázható esemény. A döbbenet az, hogy az Isten az idős házaspár gyötrelmének esszenciáját formálja át egyszülött fiának előhírnökévé, azzal a feladattal, hogy a népet előkészítse az Úrnak. Keleti egyházunk ikonjain ezért olvashatjuk Keresztelő Szent János alakja fölött, hogy „előfutár”, „előhírnök”, aki a nyomorúságból való szabadulást hirdető Messiás érkezését hirdeti az Ószövetség népének. A Keresztelő, aki a fényben született, előtte jár és utat készít annak, aki az évkör legsötétebb pontján születik, mondván, hogy »Ő az, aki utánam jő, de előttem lett, mert előbb volt nálamnál«.”

A Szent Liturgia után körmenetet tartottak, majd szabad program után közösen Parakliszt imádkoztak a kegytemplomban.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria