Grúz egyházi dallamok is felcsendülnek a Szent Efrém Férfikar szombati koncertjén

Kultúra – 2017. április 19., szerda | 10:00

Április 22-én, szombaton a grúz Iberi Férfikarral ad közös koncertet a tizenötödik születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar az „Orientale lumen” sorozat keretében a budapesti Szent István-bazilikában.

A világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés hagyományát őrző 12 tagú grúz Iberi Férfikar – melyet az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánított –, másodszorra látogat hazánkba. Április 22-én este 8 órakor a Szent Efrém Férfikarral adnak koncertet a hatodik Orientale lumen sorozat keretében a budapesti Szent István-bazilikában.

Az ortodox húsvéthoz kapcsolódva, amely idén különleges módon egy időpontra esett a katolikus húsvéttal, olyan szerzők művei csendülnek majd fel, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, az Iberi Férfikar pedig a másfélezer éves múltra visszatekintő, a világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatja meg. A grúz férfikar Grúzia ősi neve, Iberia után vette fel az Iberi nevet.

* * *

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar idén ünnepli 15. születésnapját.  A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány ápolása – elsősorban Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti művein keresztül.

Énekeltek többek között a King’s Singers-szel, Sebestyén Mártával, az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával, valamint Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében is felléptek.

Bubnó Tamás március 14-én a Pesti Vigadóban a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.

Forrás és fotó: Szent Efrém Férfikar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria