Zarándokokat is fogadnak a megújuló pusztavámi plébánián

Hazai – 2017. június 15., csütörtök | 13:07

A Fejér megyei Pusztavám plébániaközösségének immár tíz éve nincs helyben lakó papja, ezért nagy öröm a helyieknek, amikor a plébánia épületét időről időre élettel tudják megtölteni.

A plébániai képviselő-testület a Székesfehérvári Egyházmegye iránymutatása szerint 2015-ben felmérette az üresen álló épület műszaki állapotát, hogy a szükségessé váló felújítások révén a plébánia „minden korosztálynak igazi otthona lehessen”. A plébániaépület ezt követően – a helyi közösségek igénye alapján – játszóházak, kézműves-foglalkozások, táborok, agapék, a karitászcsoport összejöveteleinek rendszeres helyszínévé vált.

A felújítás még 2009-ben kezdődött – a szobák padozatának cseréjével, valamint a belső vakolat javításával és festésével. Az ezt követő néhány évben a templom külső és belső felújítására került sor. A 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt „Egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatása” pályázaton elnyert forrás segítségével aztán a közelmúltban a főépület teljes tetőfelújítása is befejeződhetett. Idén tavasszal saját erőből készült el a kapubejáró térkövezése; a képviselő-testület döntése alapján – a hívek adományainak felhasználásával – nemrég az épület homlokzatának és nyílászáróinak festése is megvalósulhatott.

Az épület apró lépésekben történő rendbehozatala révén lassan elérhetővé válik a kitűzött cél, hogy a pusztavámi plébánia valóban igazi otthona lehessen minden közösségnek, a vendégeknek és a helyieknek egyaránt.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír