Gyerekekkel találkozott Ferenc pápa a moreliai székesegyházban

Ferenc pápa – 2016. február 17., szerda | 17:45

A Szentatya február 16-án a mexikói Michoacán állam fővárosában való egynapos tartózkodása során ellátogatott Morelia székesegyházába, ahol több száz hittanos gyermekkel találkozott.


Képgaléria – klikk a képre!

A 17. századi székesegyház, amely a helyi jellegzetességnek számító rózsaszín kőből épült, két harangtoronnyal, teljesen megtelt kisgyerekekkel, akik lelkesen üdvözölték a fiatalokkal való találkozójára tartó pápát.

Ferenc pápa előbb a sekrestyében egyetemi rektorok egy csoportjával és mexikói keresztény felekezetek vezetőivel találkozott. Ezután rögtönzött szavakkal köszöntötte a gyerekeket. Így tanította őket: ahhoz, hogy jó keresztények legyünk, mindenek előtt szeretni kell Istent és embertársainkat úgy, mint önmagunkat.

A Szentatya azt kérte a gyerekektől, hogy imádkozzanak szüleikért és nagyszüleikért, tanáraikért és mindazokért, akik gondjukat viselik. Buzdította őket, hogy gondoljanak családjukra, barátaikra és azokra is, akikkel veszekedtek, mert nem jó, ha ellenségeik vannak.

Kérjétek Szűz Máriát, hogy óvja őket. Ez is egy módja, hogy barátokat és ne ellenségeket szerezzetek – mondta a pápa, majd megáldotta a gyerekeket és kérte tőlük, hogy imádkozzanak érte is.

Ferenc pápa a székesegyház központi hajójában kifelé tartva egyenként is köszöntötte a gyerekek egy részét. Közöttük volt egy hétéves kislány, Lupita, aki csodás módon gyógyult meg az életét fenyegető agybetegségből, amikor három hónapos volt. A csodát Boldog José Sanchez Del Rio közbenjárásának tulajdonították. A tudományosan nem megmagyarázható gyógyulásra egy szentmise után került sor, amelynek során Boldog Joséhoz fohászkodtak a gyermekért.

A fiatal José az 1920-as években, a mexikói polgárháború idején csatlakozott a Cristeros mozgalomhoz az egyház védelme érdekében. A 14 éves fiút kormánytisztviselők végezték ki 1928-ban, mert nem tagadta meg katolikus hitét. 2004-ben II. János Pál vértanúnak nyilvánította, majd 2005-ben boldoggá avatták Mexikóban. Ferenc pápa januárban hagyta jóvá a csodát, amely lehetővé teszi a szentté avatást.

A Szentatya imádkozott a boldog szobra előtt, majd megáldotta a fiatalokból álló kórus tagjait. Elismerését fejezte ki művészetükért, mely jót tesz, friss levegőt hoz.

Továbbra is legyetek kreatívak, keressétek a szépséget, a szép dolgokat, és ne hagyjátok, hogy bárki is elnyomjon titeket – biztatott a pápa, majd hozzátette: énekeljetek néha nekem is egy dalt, még ha távol is vagyok.

A székesegyház előtt Morelia polgármestere átadta Ferenc pápának a város kulcsait. A pápa egy kelyhet és egy kazulát ajándékozott a székesegyháznak.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria