Gyerekesély program indul a leghátrányosabb helyzetű országrészekben

Hazai – 2016. november 24., csütörtök | 14:58

Harmincegy járásban, közel nyolcszáz településen indul gyerekesély program, amelynek célja, hogy egy gyermeket se kelljen elszakítani a családjától anyagi okok miatt. Az ötéves projektet bemutató nyitókonferenciát november 23-án tartották Budapesten.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve koordinálja a mintegy 24 milliárd forint értékű programot. Vecsei Miklós, a segélyszervezet alelnöke kiemelte, nagy előnye a projektnek, hogy néhány hónap vagy másfél év helyett öt évre szól.

Vecsei Miklós elmondta, legalább száz olyan település van Magyarországon, ahol nagy problémát jelent az elkeseredés, a depresszió, az uzsora. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat feladatairól szólva az alelnök beszámolt arról, hogy a program elemein túl egyre erősödik a szervezet közvetítő szerepe az egyes településeken belül, valamint a települések között is.


Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár rávilágított arra, hogy a gyerekesély program keretében összesen 15 milliárd forintra pályázhatnak a járási gyermekjóléti központok. Ezt kiegészíti egy 5,5 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési pályázat. Ebből az öszegből játszótereket, közösségi házakat lehet létrehozni. Az államtitkár kiemelte, a gyermekeknek biztosítani kell minden olyan szolgáltatást, amely testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésüket segíti, és hozzájárul ahhoz, hogy anyagi okok miatt egyetlen gyermeket se kelljen elszakítani a családjától. Az ilyen jellegű már működő szolgáltatások közül az előadó példaként említette a Biztos Kezdet Gyerekházakat, amelyek három év alatti gyerekeknek és szüleiknek nyújtanak segítséget, valamint a tanoda programot, amely iskolaidő után szakemberek segítségével biztosít foglalkoztatást a gyermekek számára. Czibere Károly hangsúlyozta, határozott cél, hogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek együttműködjenek.

Vecsei Miklós a minőségi szolgáltatásokról szólva rámutatott a mozgó játszóterek fontosságára: „Ez a legjobb integrációs eszköz. Ha jó helyre tesznek le egy ugrálóvárat, akkor együtt fog ugrálni rajta mindenki.” Emellett kiemelte a mobil egészségügyi ellátások jelentőségét: „Nemcsak szűrővizsgálatokat, hanem magas szintű egészségügyi ellátásokat lehet és kell mobillá tenni. Könnyebb, mint a beteget vinni az ellátóintézménybe.” Az alelnök továbbá részletezte az úgynevezett sikerterápiás módszereket is, köztük a sportban, azon belül is a futballban rejlő lehetőségeket.

A konferencia során a segélyszervezet alelnöke bemutatta a Szimfónia program videoklipjét. A videóban szereplő gyermekek két éve tanulnak hangszeren a projekt keretein belül. Vecsei Miklós hozzátette, egy-két héttel a program indulása után a gyermekek már fellépnek, sikerélményben van részük: „Ugyanis ezeknek a gyerekeknek sok esetben csak annyi kell, hogy elhiggyék, ők is lehetnek sikeresek.”

A Szimfónia program videoklipje ITT érhető el. 

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria