Gyergyóditróban lakik Erdély első Márton Áron-harangja

Külhoni – 2015. március 6., péntek | 10:52

A Gyergyóditró felszegi részében található Szent Imre-kápolna önálló haranglábában március 4-én kapott otthont Erdély első Márton Áron-harangja – tájékoztat a Székelyhon.ro.


Az önkéntesek által a haranglábba emelt, szekfűs koszorúval ékesített adományharangon a következő felirat olvasható: „Készült az Úr 2014. évében Márton Áron püspök tiszteletére, a ditrói hívek lelki üdvére. Baróti László Sándor plébános idejében, Ferenczi Imre és neje, Margit adományából.”

A harangon egy vers, a Márton Áron-himnusz részlete is olvasható:

„A te országod bajnoka
Most előtted térdel, jó Atyánk,
Árva népünkért szüntelen
Neked zeng velünk imát.”

Ditró felszegi részén 1937-ben építettek először templomot, melyet 1948-ban államosítottak, iskolává alakították. A kommunista diktatúra lerombolta a tanodát, így kapta vissza a tulajdonos, a katolikus egyház. Helyén ma már egy új kápolna áll, Szent Imre tiszteletére szentelve, akárcsak elődje. Kétszázötven személynek van benne ülőhely, bejáratához pedig egy haranglábat is építettek.


„Egy 135 kilogrammos harang került a helyére, mely Székelyudvarhelyen készült Lázár Imre harangöntő munkájaként. A 12 400 lejes árat  (855 600 forint – A szerk.) Ferenczi Imre felszegi egyháztanácsos állta” – mondta Baróti László Sándor ditrói plébános. Az is lehet, az egyházmegyében az első Márton Áron nevű harang ez, és az is elég ritka, hogy egy személy adományából készüljön harang. A plébánostól megtudtuk ennek részleteit is: „A kápolnaépítés költségvetése 700 ezer lej (48 millió 300 ezer forint – A szerk.) volt. Ezt túl is haladtuk, harangra nem maradt. El kellett indulnom szponzort keresni. Ferenczi Imre egyháztanácsos úgy három éve megígérte nekem, hogy alaposan beszáll a Szent Imre-kápolna építésébe. Tavaly szaván fogtam, és állta, kifizette a harang árát.”

Az első harangszó után elhangzott: a harang nem egyéni érdekért, a közösségért fog minden alkalommal megkondulni, hogy konkrétan miért szóljon, azt az adományozó határozza meg. Kinevezett harangozó pedig egyelőre nem lesz, a lelkipásztor azt szeretné, ha mindig kerülne néhány önkéntes, akinek megtiszteltetés, ha ő húzhatja meg a templomba hívó harangot.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria