Gyermekközpontot nyitott Pécsett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2016. október 21., péntek | 12:20

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Franz Salm Reifferscheidt, a Szuverén Máltai Lovagrend roma ügyekkel megbízott nagykövete nyitotta meg október 14-én a Menő Jövő Gyermekközpontot Pécsett.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat új intézményének megnyitóján, október 14-én jelen volt Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a szeretetszolgálat elnöke, Vecsei Miklós alelnök, Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete, Franz Salm Reifferscheidt, a rend roma ügyekkel megbízott nagykövete, valamint Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke. A megnyitón a Szimfónia programban zenét tanuló gyerekek adtak koncertet.

A szeretetszolgálat új intézménye elsősorban a gyerekek és fiatalok fejlesztésére, ellátására nyújt lehetőséget. A gyermekközpontot ifj. Csonka Pál, a segélyszervezet dél-dunántúli régiójának vezetője mutatta be.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1995 óta van jelen Pécs keleti városrészében. A Csilla von Boeselager báróné nevét viselő Csilla Gondviselés Háza jelenleg több intézménynek ad otthont: a fogyatékkal élő fiatalok nappali intézményének, szociális konyhának, támogató szolgálatnak, tanyagondnoki szolgálatnak, fejlesztő iskolának. Az intézményi ellátások mellett azonban mindig is jelen voltak itt a máltai önkéntesek: a kezdetektől tartottak gyermekfoglalkozásokat, korrepetálást, hittant, az utóbbi években pedig a pécsi szociális városrehabilitációs projektek központja is itt volt.

A Csilla Gondviselés Háza melletti telken található Menő Jövő Gyermekközpont létesítésével egy korábban félbeszakadt beruházást, a szociális hotelnek tervezett épületet sikerült megépíteni, befejezni. Olyan közösségi teret tudnak majd itt működtetni a máltaiak, amely lehetőséget ad a találkozásokra, együttlétre, barátkozásra. Lehetőség lesz mindarra, amire sok gyermeknek – ilyen vagy olyan okból – szüksége lenne, lehetősége viszont nincs. Vagy a hely hiányzik, vagy az, aki segítsen.

A tervek szerint a gyerekeknek tartanak majd szakköröket, korrepetálást, zenepedagógiai foglalkozásokat, mesélést, rajzolást, kézműveskedést és különféle művészeti tevékenységeket, ünnepségeket, „bulikat”. A ház alkalmas lesz a jövőben arra is, hogy szállást biztosítson rövidebb-hosszabb ideig azoknak a fiataloknak, akiknek átmenetileg van szükségük fedélre a fejük fölé, vagy mozgáskorlátozottságuk miatt speciális, akadálymentesített helyre van igényük.

A beruházás nemzetközi összefogással valósult meg, melynek keretében a Sixt Alapítvány, a Lafarge Cement Magyarország Kft. és a Global Fund for Forgotten People alapítvány segítette adományokkal az építkezést és az épület felszerelését.

Forrás és fotó: Máltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria