Adventi gyertyagyújtás a Magyar Honvédség alakulatainál

Hazai – 2016. november 30., szerda | 19:20

Az elmúlt napokban a Magyar Honvédség több alakulatánál is meggyújtották az első adventi gyertyát. Összeállításunkban a katonai szervezetek kommunikációs tisztjeitől kapott tudósításokat tesszük közzé.

A debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár kápolnájában tartott adventi gyertyagyújtás alkalmából az egybegyűlteket Szentesi Csaba őrnagy, a katonai szervezet görögkatolikus tábori lelkésze köszöntötte. Beszédében az adventi készületre és az egymásra való odafigyelésre hívta fel a figyelmet.

A hit gyertyáját Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka gyújtotta meg. „A 21. században, ebben a rohanó világban sajnos hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk legfontosabb értékeinkről. Ezért is olyan fontos, hogy ilyenkor megálljunk egy kicsit, és készüljünk az ünnepre” – fogalmazott a dandárparancsnok.

Ezt követően Sajtos Szilárd százados, a dandár református tábori lelkésze kérte az Úr áldását a katonacsaládokra és a honvédekre. Hangsúlyozta, mindannyian hálával tartozunk a családoknak, amiért biztos hátországot nyújtanak a katonák számára.

A gyertyagyújtáson a Debreceni Helyőrségi Zenekar kvartettje kísérte az adventi énekeket.

* * *

Horváth Kornél hadnagy, katolikus tábori lelkész advent első vasárnapjához közeledve rövid áhítatot tartott a szentendrei laktanya imatermében november 25-én. „Az adventi koszorú első gyertyája a karácsony fényének első hírnöke, a világosságé, melyért tenni kell. A mindennapokban törekedni kell arra, hogy fényt, örömöt és világosságot csempésszünk életünkbe. És ha sikerül megtapasztalni a jót és észrevenni a szépet, azt meg kell osztani másokkal is. Legyen a szívünk és a lelkünk is ünnepi fénybe öltöztetve. Tegyünk azért, hogy az advent valóban a szeretetről és a békességről szóljon” – buzdított Kornél atya.

Az adventi koszorú első gyertyáját Bíró László alezredes, az alakulat megbízott támogató helyettese gyújtotta meg.

* * *

Budapesten, a Báró Hazai Samu Laktanyában szintén november 25-én gyújtották meg az első adventi gyertyát. A rendezvényen az MH Katonai Közlekedési Központ, az MH Logisztikai Központ, valamint a HM Védelemgazdasági Hivatal Lakáscélú Támogatási Osztályának állománya vett részt.

Az első gyertyát Máté Sándor alezredes, a HM Protestáns Tábori Püspökség lelkésze gyújtotta meg, majd prédikációjában kiemelte: „Az advent nosztalgikus időszak, lelkünket elcsendesítve készülünk a karácsonyi ünnepre. Ne félelemmel, hanem reménységgel várjuk ezt az időt, közel van a megváltás.” 

* * *

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél a Hadműveleti Főnökség beosztottjai szervezték meg a november 25-i gyertyagyújtást.

Az adventi áhítaton elhangzott a legenda, mely szerint minden gyertya az adventi koszorún egy-egy angyalhoz kötődik. Az első gyertya angyala közelebb hozza egymáshoz az embereket, a második szeretetet önt az emberek szívébe, a harmadik megindítja a szeretetet a szívekben, a negyedik pedig békességet hoz.


Az alakulat idén is megrendezi hagyományos adventi hangversenyét a székesfehérvári Prohászka Ottokár-emléktemplomban, december 2-án, pénteken. A koncertre – amelyen az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar mellett több ismert előadó is fellép – a szervezők mindenkit szeretettel várnak.


Forrás: Honvédelem.hu

Fotó: Szalka Miklós, Duruczné Téglás Dóra, Hegedűs Anita, Vizinger Diána

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria