Gyűjtés a Közel-Kelet számára az Egyesült Államokban

Kitekintő – 2014. augusztus 23., szombat | 15:21

Joseph E. Kurtz, Louisville érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke felhívást intézett a püspökökhöz, melyben rendkívüli gyűjtésre buzdítja őket a Közel-Kelet rászorulói javára – tájékoztat az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának weboldala.

Joseph E. Kurtz, a Kentucky-i Louisville érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke felhívást intézett a püspökökhöz egy rendkívüli gyűjtést kezdeményezve azért, hogy „humanitárius segítségről és lelkipásztori támogatásról gondoskodjunk érintett testvéreink számára a Közel-Keleten”. Augusztus 19-ei levelében azt kérte püspöktársaitól, hogy szeptember első, vagy második hétvégéjén tartsák meg a gyűjtést egyházmegyéikben.

Az a lendület, amely e felé a különleges ügy felé fordít, nem más, mint „komoly aggodalom a Közel-Keleten, kereszténység bölcsőjében zajló válság miatt” – fogalmaz Kurtz érsek levelében. „Egyházunk kesereg az Irakban, Szíriában és Gázában élő keresztények borzalmas szenvedései és az erőszak más ártatlan áldozatai miatt, akik harcolnak a túlélésért, gyermekeik védelméért és azért, hogy méltósággal tudjanak élni szörnyű körülményeik között.”

A gyűjtés során befolyó pénzösszeget a Katolikus Segélyszolgálat (CRS) és egyéb katolikus segélyszervezetek fogják felhasználni a helyi egyházzal együttműködve humanitárius szükségletekre. Ezek a szervezetek, Kurtz érsek szerint, nagyon jó kapcsolatot ápolnak a katolikus egyházzal a közel-keleti régióban, és ez elősegíti a gyors és hatásos segítségnyújtást az áldozatoknak a néhány legnehezebben megközelíthető térségben. A gyűjtés olyan egyházi programok megvalósításához is alapot teremt, melyek egyrészt segítenek az üldözött keresztényeknek, másrészt lehetővé teszik a katolikus egyházmegyék újjáépítését az érintett területeken.

„Keresztény testvéreinknek és a többi ártatlan áldozatnak a Közel-Keleten haladéktalanul szüksége van az Egyesült Államok katolikus közösségének segítségnyújtására” – véli Kurtz érsek. „Köszönet ennek a rendkívüli gyűjtésnek a támogatásáért és a krízis áldozataiért mondott állandó imákért.”

Magyar Kurír
(jpb)

Kapcsolódó fotógaléria