Gyűrű Géza pápai prelátus gyémántmiséje – VIDEÓVAL

Hazai – 2015. június 30., kedd | 18:20

Pappá szentelésének 60. évfordulóját ünnepelte június 27-én Gyűrű Géza pápai prelátus Balatonfüreden. A nyugalmazott érseki helynök harminc évig szolgált plébánosként a településen – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepi szentmise keretében Márfi Gyula érsek mondott szentbeszédet, felidézve az ünnepelt életútját. Mint elmondta, az ember lelkét szentelésének évfordulóján eltölti a hála mindazokért az ajándékokért, amiket Isten megadott, mindazokért az eredményekért, amit sikerült elérni, de különösképpen azért, hogy megadta az állhatatosság kegyelmét. Ez az állhatatosság segítette át a hatvan év szolgálaton, jóban-rosszban, sikerben és balszerencsében, örömben és bánatban. A papi hivatáshoz állhatatosság szükséges, nem lehet a pályáról letérni anélkül, hogy magunknak vagy másoknak sérüléseket ne okoznánk. Végül Isten áldását kérte életére és további munkájára, hiszen vannak még imák, amiket el kell mondania, vannak még feladatok, amiket el kell végeznie. Van még keresztje, amit hordoznia kell. Vannak még emberek, akiknek a lelkében fel kell ébresztenie a kegyelmet, amely a püspök szentelése folytán benne él.


A szentmise végén Dasek Viktor plébános méltatta elődje tevékenységét, köszönetet mondott atyai példamutatásáért. Majd Miklós Ferenc református lelkész emlékezett tizenhét évig tartó közös szolgálatukra. Balatonfüred önkormányzata képviseletében Bóka István polgármester mondott beszédet – hiszen Géza atya megkapta a város díszpolgára kitüntetést.

Végül Gyűrű Géza gyémántmisés áldásban részesítette Márfi Gyula érseket, Szendi József nyugalmazott érseket, a jelen lévő paptestvéreket és a híveket.


Gyűrű Géza 1931. november 3-án született Dénesfán. 1955. június 19-én szentelték pappá Veszprémben. Káplán volt Zalamerenyén, Sümegen, Nagykanizsán; plébánosként szolgált Zalaszentivánban és Balatonfüreden.

Címzetes esperesi kinevezést kapott 1972-ben. Szentszéki bíró volt 1983-ban. Székesegyházi kanonokká nevezték ki 1988-ban. Irodaigazgató-helyettesként szolgált 1988-ban. Székesegyházi főesperes volt 1990–2013-ig. Jásdi címzetes apáttá nevezték ki 1990-ben. Általános püspöki helynök volt 1991–93-ig, általános érseki helynök 1993–2013-ig. Egyházmegyei médiareferensként tevékenykedett 1992-ben. 1995-ben nagypréposttá, illetve pápai prelátussá nevezték ki. Irodaigazgatóként szolgált 1996–97-ig. 2013-ban ment nyugdíjba, de továbbra is a hívek szolgálatában tevékenykedik.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria