Hagyományos fatimai engesztelést tartottak Toronyban

Hazai – 2017. július 21., péntek | 19:55

A hagyományt követve július 13-án ismét fatimai engesztelést tartottak a Vas megyei Toronyban, a Szűz Mária neve-templom kertjében. A szabadtéri szertartáson részt vett Pákozdi István és Füzes Ádám is.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az imaest szokás szerint szentségimádással kezdődött, melyet Perger Gyula plébános vezetett. Eközben gyónási lehetőséget biztosítottak a híveknek.

A szentmise kezdetén a házigazda plébános köszöntötte a két vendéget, Pákozdi Istvánt, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanárát, a Budapesti Római Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség egyetemi lelkészét és Füzes Ádám templomigazgatót, a budapesti Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatóját, az Esztergomi Hittudományi Főiskola levelező tagozatának liturgikatanárát, akit már régi ismerősként üdvözölt a közösség.

Pákozdi István szentbeszédében felidézte egy római emlékét: tanulmányai idején, 1981. május 13-án épp Róma belvárosában volt egy könyvesboltban, egyszer csak nagy szirénázás hallatszott, az utcán síró, rohangáló emberek látott, akik azt kiáltozták: „Megölték a pápát!”

Nagy jelentőségű volt II. János Pál mondata a merényletről: egy ujj húzta meg a revolvert, egy ujj pedig eltérítette a golyót. Ezután figyelt fel a világ Fatimára. A Szentatya felépült, és még huszonöt évig kormányozta az Egyházat. Istennek terve volt a pápával, és ez ellen nem tehetett senki – hangsúlyozta Pákozdi István.

A napi olvasmány József történetének egy részletét beszélte el, amikor József Egyiptomban találkozik testvéreivel. József, aki előképe Jézusnak, megmenti családját a pusztulástól, és azt mondja testvéreinek, Isten küldte őt Egyiptomba. Próbáljuk mi is a nehézségekben meglátni Isten tervét – biztatott a szónok. – Mindegyikünkkel terve van az Istennek. Nem a vesztünket akarja az Úr, hanem hogy örök életünk legyen.

Az evangéliumi szakasz arról szólt, hogy Jézus küldi az apostolokat. Azt mondja nekik, hirdessék, közel van az Isten országa. Az apostolok elmennek, hirdetik az evangéliumot, szervezik az Egyházat, és Európa a középkorra kereszténnyé lesz. Napjainkban azonban veszélyben van ez a kereszténység. Elhagyjuk hagyományainkat, közömbösek vagyunk, nem merjük megvallani hitünket. Jézus minket is küld, hogy ott, azon a helyen, ahova Isten állított, hirdessük: közel van az Isten országa. Munkánkat Istennek ajánlva szeretettel végezzük, így építjük mi is Isten országát már itt, a földön – folytatta homíliáját Pákozdi István.

A fatimai titkok is mind a Szentíráson alapulnak. Isten nem elpusztítani akarja a világot, hanem megmenteni. Ezért küldte a Szűzanyát a három pásztorgyermekhez. Májusban Ferenc pápa szentté avatta Ferencet és Jácintát. Nem azért lettek szentek, mert nekik jelent meg a Szűzanya, hanem mert rövid életük alatt Istennek tetszően éltek. Lúcia, a harmadik látnok visszavonultan élt egy kármelita kolostorban, 93 évesen hunyt el, hosszú évtizedekig tett tanúságot a fatimai titkokról és építette Isten országát a földön. Szent Ferenc és Szent Jácinta közbenjárását kérve építsük Isten országát mi is a földön – buzdított végül a tanszékvezető tanár, egyetemi lelkész.

A szentmise után énekes körmenet során kérték a hívek a Szűzanya pártfogását, majd hazánkért, ifjúságunkért és a betegekért imádkozott a közösség.

Forrás: Hoós Norbert/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Hoós Flórián

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria