Halálra ítélve – Konferenciát rendeznek a korai Kádár-korszak egyházpolitikájáról

Hazai – 2017. december 8., péntek | 15:03

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága „Halálra ítélve – papi sorsok ’56 után” címmel rendez egyháztörténeti konferenciát december 15-én az Országház felsőházi üléstermében.

A rendezvény, amelyet az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága szervez, olyan egyházi személyek életpályájára szeretné ráirányítani a figyelmet, akik az 1956-os forradalmat követő megtorlás során veszítették életüket.

Az eseményre az adja az alkalmat, hogy hatvan évvel ezelőtt, 1957 decemberében lett a kommunista állami erőszak áldozata Brenner János szombathelyi egyházmegyés pap és Gulyás Lajos református lelkész. Mártírhaláluk felelevenítése egyben lehetőséget ad a kádári megtorlás és az egyházüldözés összefüggéseinek bemutatására is. Az emlékezésnek külön aktualitást ad az a vatikáni döntés, amelynek eredményeként Brenner Jánost hamarosan boldoggá avatják.

A konferencia december 15-én, pénteken 9.30-kor veszi kezdetét az Országház felsőházi üléstermében.  Köszöntőt mond Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke; Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának elnök-püspöke. A bevezető előadást Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke tartja Brenner János boldoggáavatási eljárásáról.

A konferencia további előadói Csűrös András, Erdős Kristóf, Fejérdy András, Földváryné Kiss Réka, Kahler Frigyes, Soós Viktor Attila, Szabó Csaba, Wirthné Diera Bernadett történészek.

A szervezők kérik, részvételi szándékukat december 11-ig jelezzék a nemzetfotere.hu/rendezvenyek honlapon. A részletes program a csatolt fájlban olvasható. További információ a konferencia@parlament.hu e-mail-címen kérhető.

Forrás és fotó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria