Halloween helyett Holy-win! – Missziós menetet tartottak a Józsefvárosban

Hazai – 2019. november 1., péntek | 15:19

Az októberi rendkívüli missziós hónap utolsó napján, mindenszentek előestéjén a Magyar Városmissziós Szövetség missziós menetet szervezett Budapest VIII. kerületében, majd Holy-win címmel dicsőítő imaestet tartottak a Szent József-templomban.

Mindenszentek előestéjén sok fiatal vesz részt halloweenpartikon, ahol negatív szellemi hatásoknak tehetik ki magukat. „Mi a szentek közbenjárását kérjük értük és hazánkért” – ezekkel a szavakkal hirdették meg a missziós menetet, amelyet szentmise előzött meg a józsefvárosi templomban. Michels Antal plébános az evangéliumi boldogmondásokkal kapcsolatban Jézus szelídségéről beszélt, és arról, hogy fontos meglátnunk az életben, kit és miért tartunk példaképünknek. A szertartás végén Bartha Angéla szociális testvér ismertette a missziós menettel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat, és hangsúlyozta, ez a megmozdulás jó alkalom arra, hogy „hirdessük Isten jóságát és szeretetét”.

A hatvan-hetven fős menet, élén a feszületet vivő Michels Antal plébánossal, „A Szentlélek ad erőt”, „Isten a szeretet” és „Jézus az Úr” feliratú táblákkal, énekelve, mécsesek fényénél, Jézust dicsőítve haladt a VIII. kerület utcáin, terein. A szentmisét követően a templomból indultak el a hívek. Elmélkedések, imák hangzottak el egy-egy jelentősebb helyszínen. A Mindszenty téren, az egykori bíboros-hercegprímás leghosszabb ideig tartó rabosko­dásának helyszínén az üldözött keresztényekért szólt az ima, a Rákó­czi téren pedig a „nagy bűnösökért”: „Sokszor elbukunk, és hagyjuk elbukni testvéreinket, pedig azért jöttél, hogy mindnyájunknak életünk legyen. Kérjük, segíts szabadnak lennünk arra, hogy teljesíteni tudjuk az akaratodat!” A Blaha Lujza téren a szegényekért szólt a fohász, azokért, „akiknek szüksége van Istenre, a jóságra”.

A járókelők, az autósok, a sörözőkből kitekintő emberek számára különleges látványosságot jelentett az éneklő menet, a keresztények „vonulása” a táblákra írt üzenetekkel láthatóan nem volt zavaró, talán inkább elgondolkodtató; néhányan fotót vagy rövid videót készítettek a telefonjukkal, egy ablakban kíváncsi gyermekarcok jelentek meg. A Blahán rendőr felügyelte az átkelést a zebrán, egy fiatal srác jókedvű szellemességgel kiáltott oda: „Jézusnak szabad átmenni a piroson?” Persze ő is tilosban haladt. Lehet ez számonkérés, „jogos” fricska a fiú részéről, de mi akár a saját lelkünk tiltott zónáira, a bűneinkre is gondolhatunk, Jézusnak bizony oda is szabad bejárása van, a villogó piros lámpánk ellenére is.

A Rókus kórháznál a testi, lelki betegekért, a különféle függőségben élőkért, a gyászolókért, az okkult dolgokban vigaszt keresők megszabadulásáért fohászkodtak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi kara előtt pedig az igazságszolgáltatásért, a Mikszáth Kálmán téren az ifjúsá­gért, a Lőrinc pap téren a megtérésekért szólt az ima.

A menet végül visszatért a Szent József-templomba, és ott dicsőítő szentségimádást tartottak. A jelenlévők tanúságtételeket hallhattak az okkultizmus fogságából való szabadulásról, a szellemi harcról. Az imádkozók a szentek közbenjárását kérték országunkért.

A Magyar Városmissziós Szövetség Ferenc pápa kezdeményezéséhez kapcsolódott, amikor idén októberre rendkívüli missziós hónapot hirdetett meg.

Bartha Angéla szociális testvér így vallott erről a Magyar Kurírnak és az Új Ember hetilapnak: „Amikor meghallottam, hogy Ferenc pápa rendkívüli missziós hónapot hirdetett, úgy éreztem, hogy ez minket személyesen szólít meg és biztat.”

Az elmúlt hetek során a Magyar Városmissziós Szövetség szervezésében többek közt képzéseket tartottak az evangelizáció iskolájában és az „Emberhalász szemináriumon”, volt 24 órás dicsőítés, imaest Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezetésével, vitaest a nagy világvallásokról Madassery Sebastian indiai születésű verbita szerzetes közreműködésével, Tiszta szerelem imaest a fiataloknak. Országos karizmatikus találkozót rendeztek a Vasas Jégcentrumban, kávéházi estét Hodász András atyával a HungaRio kávéházban.

Bartha Angéla az interjúban hangsúlyozta: a missziós hónap nemcsak a programokról szólt, hanem ébresztő minden katolikus ember számára. „Ott a szomszédod, a rokonod, a barátod, merjél elindulni felé. Nem azt kérjük, hogy prédikálj nekik, csak legalább egy mondatot mondj! Küldetésünk megértetni a másik emberrel, hogy Isten valóban szereti őt, és rámutatni arra a pontra, amikor ez egyértelműen kiderül. A missziós hónap arra hívott minket, hogy imádkozzunk, és a Szentlélek segítségével szólaljunk meg, Jézusról tanúságot téve.”

Fotó: Merényi Zita

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria