HÁLÓ-találkozó Erdélyben

Külhoni – 2014. szeptember 8., hétfő | 15:01

Hagyományos évi találkozóját tartotta szeptember 5–7. között Zsögödben az erdélyi HÁLÓ mozgalom. Az egyház- és társadalomépítő mozgalom összejövetelén ezúttal a közösség újjáteremtő ereje volt a téma.

Csík-, Gyergyó-, Udvarhely- és Háromszékről, illetve Keresztúr, Nyárád és Brassó vidékéről, sőt Budapestről is érkeztek érdeklődők a hétvégén Zsögödben megrendezett erdélyi Háló-találkozóra, hogy közösségben élhessék meg az Istennel való kapcsolatot. A háromnapos esemény központi tematikája idén a közösség újjáteremtő ereje volt, így a foglalkozások és előadások is ennek jegyében zajlottak. Szombaton délelőtt Szeibert András a Háló-találkozók jelentőségéről és fejlődésének irányáról számolt be a szép számban megjelent érdeklődőknek.

Huszonöt évvel ezelőtt, azért alapítottuk meg a Hálót, hogy egyház- és társadalomépítő mozgalom legyen. A személyes kapcsolatok segítségével igyekeztünk lebontani a falakat, úgy, hogy megismerkedünk egymással, tiszteljük egymás értékeit – elevenítette fel Szeibert a kezdeti célokat. Így kezdtek találkozókat szervezni, melyek ma is a Háló fő küldetését adják. Ezek az alkalmak nem csupán összehozzák a Kárpát-medencében élőket, hanem az együttlétek élményszerűsége elköteleződéseket is eredményez – mutatott rá a Kárpát-medencei Háló vezetője.

Sajgó Balázs nyárádszeredai plébános, a Caritas lelki igazgatója A közösség újjáteremtő ereje címmel tartott előadást. Példákkal, történetekkel színesített előadása során kifejtette, minden Istentől indul, és hozzá megy vissza, így a közösség is benne kezdődik el. Akik közösségben akarnak élni – legyen az akár vallási, akár baráti, akár házassági kötelék –, azok céljukat csak Istennel együtt érhetik el – hangsúlyozta Sajgó. Továbbá példákkal szemléltette, hogy a közösség megéléséhez elengedhetetlen, hogy az emberek közel engedjék magukhoz társukat, ugyanakkor hogy önmagukkal is tisztában legyenek, és befogadják, felismerjék az őket érő pozitív impulzusokat is.

A Háló, mint az egykor legeredményesebb közösségépítők, az apostolok eszköze, ma egyszerre az információs társadalom szimbólumaként, valamint a valódi, személyes kapcsolatokon alapuló közösség metaforájaként jelenik meg életünkben – mondta Hegyi László egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a találkozón.

Az egyházak szerepvállalása a közösségépítésben címmel tartott beszédében hangsúlyozta, közös küldetésünk nemzetünk felemelkedéséért tenni. Ehhez közösségeink megerősítésére van szükség. A ma embere mindennél jobban igényli a személyes megszólítást, amire az egyházaknak különleges lehetőségük van. Az általuk közvetített értékek mentén szerveződő közösségek képesek megtartani az egyént hitében, identitásában, magyarságában határon túl és az anyaországban egyaránt.

A huszonöt éves Háló mozgalom a Kárpát-medencei keresztény közösségeket fogja össze.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria