Hamarosan befejeződik a szentgotthárdi plébániatemplom felújítása

Hazai – 2021. február 28., vasárnap | 15:29

Százhúszmillió forinttal támogatja a kormány a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom felújításának befejezését – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára február 25-én a Rába-parti városban tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós úgy fogalmazott, „a munka dandárján” már túl vannak az építők, az újabb támogatásból pedig befejezik a templom előterében található freskók megújítását, és remélhetően hamarosan át is adhatják a templomot.

A szentgotthárdi plébániatemplom Magyarország harmadik legnagyobb barokk stílusú temploma, amely a szlovén nemzetiség hitéletének is fontos színtere – emelte ki az államtitkár.

Bodorkós Imre, a szentgotthárdi Nagyboldogasszony-templom plébánosa felidézte, hogy a templom külső rekonstrukciója még a kétezres évek elején kezdődött meg, majd 2010-ben hozzáfoghattak a belső felújításhoz is, amelyhez a most megítélt 120 millióval együtt a kormány eddig több mint 720 millió forint támogatást nyújtott. A plébános bejelentette, hogy elkészült a templom főhajójának egyik részén látható, a szentgotthárdi csatát ábrázoló Dorfmeister-freskó restaurálása is.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a Rába-vidéki szlovénok vezetőivel egyeztetve, kérésükre 5 millió forinttal támogatják a magyarországi szlovén rádiót, újabb 25 millió forint támogatást kap további fejlesztésekre Felsőszölnökön a Kossics József Kéttannyelvű Általános Iskola, 6 millió forintot a Keresztelő Szent János-templom, valamint 29 millió forintot szánnak a Kühár emlékház és tájház felújítására.

Apátistvánfalva sem marad ki a támogatásból: ott 8,5 millió forinttal segítik az általános iskola és óvoda fejlesztéseit, valamint 20 millió forintot fordítanak a Hardig Szent István-templom felújítására.

Soltész Miklós a kommunizmus áldozatainak emléknapján elmondott beszédében emlékeztetett arra is, hogy a Rába-vidék is sokat szenvedett az elzártságtól, a „vasfüggöny közelségétől”, és sokan voltak, akiket a Hortobágyra száműztek innen és akik a kényszerű kitelepítés után már nem tértek vissza az otthonukba.

Forrás: MTI

Fotó: Vasi Értéktár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria