Hamarosan megszólalnak az alszegi harangok

Külhoni – 2014. július 27., vasárnap | 13:11

Egy hónap múlva már harangszó hívja szentmisére a gyergyószentmiklósi Szent István-templomba a híveket, addigra végleges formát nyer az épülő harangláb. Az építményre július 23-án került fel a toronysisak; a harangokat vélhetően jövő héten teszik a helyükre.

Akárcsak a Szent István-templomot, a mellette épülő haranglábat is Köllő Miklós építész tervezte – tájékoztat a Romkat.ro.

Először augusztus 24-én szólalnak meg a Szent István-templom harangjai, felszentelésük is ekkor történik – mondta el Keresztes Zoltán plébános. A ceremóniát eredetileg a templom búcsújára tervezték, ám az anyagiak hiánya miatt nem sikerült befejezni az építkezést, így tolódott el a Szent István jobbjának felmagasztalására tervezett ünnepség időpontja. Ebből az alkalomból Tamás József segédpüspök szenteli fel majd a harangokat, a délelőtti szentmise keretében.

A hátralévő munkálatokkal kapcsolatban Keresztes Zoltán elmondta: még ezen a héten befejezik a vakolást, ezt követi a torony aljának kialakítása, majd a harangok felszerelése. Egymás alatt helyezkedik majd el a három különböző méretű harang: legfelül az Ulmból közel tíz éve adományba kapott, 1949-ben öntött, közel 400 kilogrammos; középen a Székelyudvarhelyen öntött harangok közül a 210 kilós; legalul pedig a 135 kilogrammos.

A németországi Ulm egyházközösségétől két egyforma méretű harangot kapott Gyergyószentmiklós, ám az egyik repedt volt, így használhatatlan – magyarázta a plébános. Ismertette: a plébánia által megrendelt két új harang a haranglábbal, az építési munkálatokkal együtt 110 ezer lejbe kerül. A beruházást a megyei és a helyi önkormányzat mellett a Gyergyószentmiklósi Közbirtokosság, a Fundamenta Kft. és a hívek támogatták.

A felszentelt harangok reggel, délben, este, szentmisék előtt és temetések alkalmával szólalnak majd meg. Vezérlésük elektronikus lesz – írta Pethő Melánia (Székelyhon.ro).

Magyar Kurír