Hamvazószerda egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

Hazai – 2016. február 12., péntek | 14:41

Február 10-én, hamvazószerdán a püspöki székhelyeken is szentmisével, illetve a hamvazás szertartásával kezdték meg a nagyböjtöt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Egri Egyházmegye

„Most van a kellő idő, most van az üdvösség napja!" (2Kor 6,2b) –  buzdította a nagyböjti időszak kezdetén a híveket Ternyák Csaba egri érsek, aki az egri bazilikában mutatott be szentmisét hamvazószerdán.

Győri Egyházmegye

Nagyböjt kezdete alkalmából Pápai Lajos megyéspüspök mutatott be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A hamvazás szertartásával egybekötött liturgián a főpásztorral együtt misézett Németh László kanonok, általános püspöki helynök, Erdész Ferenc prépost-kanonok, Lukácsi Zoltán kanonok, szemináriumi rektor, Martos Levente Balázs szemináriumi prefektus, Juhos Imre szemináriumi spirituális, valamint Marics István püspöki irodaigazgató és Kovács Gergő Vilmos székesegyházi káplán. A zenei szolgálatot Katona Tibor kántor-karnagy vezetésével a székesegyház Palestrina kórusa végezte.

A korábbi évekhez hasonlóan február 12-én, péntektől idén is megkezdődik a székesvárosi hívek zarándoklata alkalmából tartott püspöki beszédek sorozata.

* * *

Pécsi Egyházmegye

Hamvazószerdán a pécsi Szent Mór Katolikus Iskolaközpont közössége számára tartott ünnepi szentmisét Udvardy György megyéspüspök.

„Negyven napot kaptunk, hogy jól használjuk fel” – ezekkel a szavakkal kezdte homíliáját a főpásztor az ünnepi szentmisén.

„Készülünk húsvétra, imádkozunk még nem hívő testvéreinkért. Bűnbánatot szeretnénk tartani. Óriási ajándék ez. Körülvesznek jó és rossz élmények. A jót szeretnénk újra és újra átélni: például egy jól sikerült kirándulást, amelyről sokszor beszélgetünk, gyakran nézegetünk képeket róla. Sokszor álmodozunk, és felidézzük a jó dolgokat, amelyek velünk történtek. Vannak rossz emlékeink is, időről időre ezek is előjönnek, és félelmet keltenek bennünk. Szégyent érzünk, hogy hogyan is tehettünk meg rossz dolgokat. Jó lenne, ha meg sem történtek volna!

A nagyböjt alkalmat nyújt arra, hogy gondoljunk a szép dolgokra, de fontos, hogy újra átéljük gondolatban a régi rossz eseményeket is: hogy fel tudjuk dolgozni őket, és ha mi vétettünk, azt jóvátehessük. Lehet bocsánatot kérni és lehet megbocsátani, el lehet hagyni a rossz szokásokat: azt, hogy kritizálunk másokat, hogy finnyásak, válogatósak vagyunk, hogy rosszindulatú megjegyzéseket teszünk, esetleg csúfolunk másokat.

Kapcsolatainkat is – a megbocsátásnak köszönhetően – rendezhetjük. Adjunk esélyt testvéreinknek! A bocsánatkéréshez sok bátorság kell. Egyházunk segít ebben: a homlokunkra rajzolt kereszt a megszentelt barkahamuval ezt jelképezi. Azért jövünk hamvazkodni, mert bátrak vagyunk, akarunk, együvé tartozunk. Bátorítjuk egymást. Ez az idő a bátorság ideje. Ezt maga Jézus kéri, mert szeret minket” – mondta a főpásztor.

A reggeli ünnepi szentmisén Udvardy György megyéspüspök és a koncelebráns papok egymás és a győri katolikus iskolaközpont közössége tagjai (diákok, tanárok, szülők) homlokára is felrajzolták hamuval a kereszt jelét.

Veszprémi Főegyházmegye

A Veszprémi Főegyházmegyében hamvazószerdán a Padányi Katolikus Iskola diákjai és tanárai négy csoportban vettek részt szentmisén a veszprémi Szent Mihály-bazilikában. A szentmiséket Márfi Gyula érsek, Nagy Károly plébános, Takáts István, a Padányi-iskola lelkiigazgatója és Pintér Tamás Piusz, a Padányi-iskola tótvázsonyi tagiskolájának lelkiigazgatója mutatták be.

Szentbeszédében a főpásztor a lélek megújulását szolgáló böjt jelentőségéről beszélt a diákoknak. A testi önmegtartóztatás mellett a kísértéseknek való ellenállás, a rossz szokásokról való lemondás segíti ezt a folyamatot. A irgalmasság éve az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek fontosságára irányítja a figyelmünket. Az érsek azonban óva intett attól, hogy jótékony cselekedeteinkkel nyilvánosan kérkedjünk. A főpásztor hangsúlyozta, a bűnbánat és a tízparancsolat megtartása üdvösségünk mellett földi boldogságunk kulcsa. Személyiségünk sok területen kiteljesedhet, önmagunk felülmúlása azonban az ima ereje által lehetséges.

Forrás, fotó és videó: Szent István Televízió; Győri Egyházmegye; Pécsi Egyházmegye; Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria