Hármas jubileumot ünnepel a 40 éves Don Bosco ének- és zenekar

Kultúra – 2015. január 26., hétfő | 16:35

Alapítójára, az idén száz éve született Dauner János szalézi atyára emlékezik a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekar. A névadó szent emléknapján, január 31-én ünnepi megemlékezést tartanak a budapesti Egyetemi templomban – adja hírül a kórus honlapja.


A negyvenéves ének- és zenekar életében azért is kiemelt az idei év, mert az alapítás jubileuma mellett két másik jeles évfordulóról is megemlékeznek: kétszáz éve született ugyanis Bosco Szent János, a kórus névadója, és száz esztendeje az énekkart alapító Dauner János szalézi szerzetes.

A január 31-ei jubileumi ünnepség keretében 17 órakor színdarabot mutatnak be Don Bosco életéről, majd 18 órakor ünnepi szentmisére kerül sor, amelyen elhangzik Mozart Koronázási miséje. Vezényel Benyus Sándor és Bakonyiné Marton Katalin. Szólót énekel: László Szilvia, Heim Mercedes, Molnár András és Cser Péter.


Dauner János (1915–2002) szalézi szerzetes atya, a kórus alapítója egész életét Istennek, a fiataloknak és az egyházzenének szentelte. Az ifjúság szeretetét küldetésként élte meg, akárcsak nagy példaképe, Bosco Szent János, a szalézi rend alapítója. A kommunista hatalom évei alatt, a negyvenéves „kiűzetés” idején templomi énekkarokba toborozta a gyermekeket. Az ének- és zenekar első hanglemezének borítóján olvashatjuk: Laudate pueri DominumDicsőítsétek, ifjak, az Istent! Dauner János atya, vagy ahogy mindenki hívta, János bácsi mindig e felszólítás jegyében teljesítette szent hivatását. Szervező tehetségének, szakmai tudásának, sugárzó egyéniségének köszönhetően az ének és zene által sok fiatalt vezetett Istenhez. Bár 83 évesen (!) átadta a karmesteri pálcát, élete alkonyán sem szűnő tűzzel mindvégig szívén viselte szeretett kórusának sorsát. Dauner János atya Isten hű embere, az ifjúság patrónusa, a szent zene mestere volt, egész életét e hármas szolgálatnak szentelte. Papi jelmondata is erre az önátadó alázatra utal: „Non nobis Domine, non nobis sed nomini tuo da gloriam.” – „Ne nekünk, hanem a Te nevednek adj dicsőséget, Uram.”

A budapesti Egyetemi templom Don Bosco Ifjúsági Ének- és Zenekara 1975-ben alakult meg Dauner János szalézi szerzetespap vezetésével, a Központi Szeminárium akkori vicerektora, Khirer Vilmos kezdeményezésére. A közösség a szalézi rend alapítójáról, Bosco Szent Jánosról kapta a nevét. 1998 őszéig az ének- és zenekar vezetője az alapító karnagy, Dauner János volt. Ekkor azonban egészségi állapota miatt átadta a zenei vezetést egyik tanítványának, ifjabb Benyus Sándornak, akinek munkáját nagyban segíti Bakonyiné Marton Katalin, az együttes kórusvezetője.

A kezdetben tíztagú együttes mára több mint száz tagot számlál; a zenekar létszáma jelenleg mintegy harminc fő. Az énekkarban az általános iskolásoktól az egyetemet végzett felnőtt ifjúságig mindenféle korosztály megtalálható.

Az alapítók elsőrendű célja a fiatalok vallási és erkölcsi nevelése, a szent zenén keresztül Isten dicsőítése és a vidéki és külföldi kirándulások alkalmával e zene terjesztése volt. Az ének- és zenekar küldetése elsősorban az Egyetemi templom egyházzenei szolgálata, de felkéréseknek eleget téve vendégszerepléseket is vállal.


Ez utóbbi szolgálat eredményeként a Don Bosco Ének- és Zenekar hamar ismertté vált. Emlékezetes előadásaik voltak Székesfehérváron, Esztergomban, Mosonmagyaróváron, Kaposvárott, Pannonhalmán, Győrben és sok más vidéki városban. Hírük túljutott az ország határain: is 1983-ban Bécsben léptek fel, 1987-ben pedig Josef Glemp bíboros meghívására Lengyelországba utaztak, hogy részt vegyenek és énekeljenek a Szent II. János Pál pápa által bemutatott szentmisén. Ugyancsak énekelt a kórus Szombathelyen és Budapesten II. János Pál pápa első magyarországi látogatásának alkalmával 1991-ben.

A Don Bosco Ének- és Zenekar által előadott művek köre nem korlátozódik egyetlen korra vagy műfajra, hanem felöleli az egyházi év ünnepeit és az európai zenetörténet széles palettáját. Repertoárjukon körülbelül százhúsz-száznegyven mű szerepel, önálló zenekari műveket is játszanak, több CD lemezük is megjelent.

Magyar Kurír
(asz – szi)

Kapcsolódó fotógaléria