Harmincéves a terézvárosi „tizenharmadikai máriás engesztelés”

Hazai – 2015. október 13., kedd | 18:45

Október 13-án ünnepi, jubileumi „tizenharmadikai” engesztelést és szentmisét tartottak a budapest-terézvárosi Szent Család-templomban Kovács Zoltán angyalföldi plébános vezetésével.


Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka Kovács Zoltán plébános, érseki irodaigazgató volt, koncelebrált Héray András FSO és Hartung Ferenc.

Kovács Zoltán a szentmise bevezetőjében felelevenítette a múltat: „Három évtizede immár, hogy Gyulai Oszkár atya itt, a Szent Család-plébániatemplomban a Szentlélek indítására elkezdett egy nagyszerű dolgot: a tizenharmadikai déli engesztelést, vagyis az ünnepélyes Mária-miséket és imaórákat. Ahogy ő emlegette igen sokszor: a felrobbantott Regnum Marianum padjaiban elindult egy új kegyelmi áradás. És a közös imádság életképesnek bizonyult, mert a Szűzanyával együtt tesszük, kitartó hűségben, már három évtizede.”

Az angyalföldi plébános ezt követően hálaadásra buzdított az elmúlt harminc év kegyelmeiért, Oszkár atyáért és mindazokért, akik szolgálatukkal, részvételükkel segítették, segítik az engesztelő alkalmakat.


A homíliában a szónok hangsúlyozta, az isteni kegyelem előkészítette és három évtizede kíséri az engesztelést: az emberek Istenhez közelednek, hitük erősödik, imáik meghallgatásra találnak, bűnbánó lelkek tisztulnak meg, a Szűzanya tisztelete egyre mélyül, és nem utolsósorban: hivatások teremnek.

Kovács Zoltán szerint egy-egy ilyen imádságos óra a kegyelem kiapadhatatlan forrását nyitja meg. És Isten Anyja, aki elvisz bennünket Jézushoz, az élő vizek Forrásához, segít befogadni ezeket a kegyelmeket.

A szónok arra buzdította a híveket, hogy imádságos lélekkel, bátran szólítsanak meg másokat is, mert jóllehet az isteni kegyelem gyűjtötte össze az imádkozókat, de rajtuk is múlik, meg akarják-e másokkal is ismertetni ezt a fajta imát, engesztelést, akarják-e, hogy a szép három évtizednek hasonlóan szép és gyümölcsöző folytatása legyen.


Kovács Zoltán a szentmise végén elmondta, szeretne a közös engeszteléshez a minden hónap 13-án tartott „máriás” imaóra mellé mostantól egy másik imaalkalmat is csatolni.

Az angyalföldi Szent Mihály-templom plébánosaként szeretné, ha rendszeresen kérnék Isten kegyelmét, Szent Mihály főangyal közbenjárására, a gonosz elleni küzdelemhez is.

Kovács Zoltán elmondta, a Szent Mihály-templomban minden hónap első keddjén csendes szentségimádást tartanak délig. Ezekhez az imaalkalmakhoz csatlakozik majd az új imaóra. Az Oltáriszentség előtt, az Úrangyala imádság után elimádkozzák az Isteni Irgalmasság rózsafüzérét, majd egy rövid Szent Mihály-litániát. Ezt követően szentmisét ünnepelnek, mely után a templom lourdes-i kápolnájába vonulnak, ahol Szent II. János Pál pápa szavaival megújítják felajánlásukat a Szűzanya Szívének, hogy az Isten Anyja is segítsen és védelmezzen a gonosz elleni küzdelemben.

Kovács Zoltán plébános mindenkit vár a Szent Család-templomban tartott hagyományos tizenharmadikai déli „máriás” engesztelések mellett első keddenként délben az új imaórára, Szent Mihály főangyal közbenjárását kérve, az angyalföldi Szent Mihály-templomba. Az első alkalom november 3-án lesz.


A terézvárosi Szent Család-templomban minden hónap 13-án tartott engesztelés 1985 őszén kezdődött, miután az akkori plébános, Gyulai Oszkár (1928–2008) váratlanul csomagot kapott ismeretlen feladótól, akinek kilétére azóta sem derült fény. A dobozban egy Mária-szobrot talált, amit aztán így értelmezett: „A Szűzanya akart hozzánk jönni.”

Az egyméteres Rosa Mystica-szobrot Oszkár atya a templom oltára fölé, az oltárfeszület alá helyezte, és ezzel kezdetét vette az azóta is rendszeres és élő közös imádság és engesztelés. Minden hónap tizenharmadik napján elkötelezett, hűséges, imádkozó hívekkel telik meg a templom, és délben szentmisét ünnepelve köszöntik a Szűzanyát, majd a kihelyezett Oltáriszentség előtt rózsafüzért és litániát imádkoznak. A résztvevők papi hivatásokért is rendszeresen könyörögnek, nem is eredménytelenül: 1985 óta a plébániáról kilenc fiatal indult útnak a papság felé, akik közül a mai napig heten részesültek a pappá szentelés kegyelmében.

Az engesztelő imaórán részt vevők lelkesedése Oszkár atya 2008. szeptember 5-én bekövetkezett halála óta sem tört meg. A plébános temetésére szeptember 13-án, az általa útjára indított tizenharmadikai mise keretében került sor, és ez is jelezte: a rendszeres engesztelés mint Oszkár atya papi életének egyik fő műve, nem szűnt meg halálával. A szentmisék celebrálását és az imaórák vezetését 2008 márciusától (Oszkár atya súlyos betegségétől kezdve) Kovács Zoltán akkori káplán vette át.

Fotó: Szick Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria