A liechtensteini hercegi családot fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2017. április 22., szombat | 16:43

Ferenc pápa április 22-én délelőtt magánkihallgatáson fogadta II. János Ádám liechtensteini herceget és feleségét, akiket családjával együtt Liechtenstein Alajos trónörökös is elkísért.

A liechtensteini hercegi család és a szentatya mintegy félórás beszélgetést folytatott, melynek végén II. János Ádám bemutatta Ferenc pápának közel harminc tagot számláló családját. A hercegi család a pápának ajándékozta az Örökkévalóság kertje című, növények és virágok színes metszeteivel illusztrált könyvet, melyet a család egyik őse készített. A pápa az Evangelii gaudium, az Amoris laetitia és a Laudato sii enciklikák egy-egy példányát nyújtotta át a vendégeknek.

A pápai kihallgatást követően a hercegi párok Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Antoine Camilleri államtitkár-helyettessel találkoztak. A megbeszélések során áttekintették a Szentszék és Liechtenstein kétoldali kapcsolatait. Megállapították, hogy a Katolikus Egyház pozitív történelmi szerepet játszott a hercegség életében, amit jelenleg is tovább folytat. A Szentszék részéről elismerték a hercegség elkötelezettségét a nemzetközi környezetben, főként az emberi jogok védelme érdekében.

Liechtenstein kis európai monarchia Ausztria és Svájc között, a Rajna völgyében. Fővárosa és a hercegi család székhelye Vaduz; legnagyobb városa Schaan. Liechtenstein Közép-Európa legkisebb, Európa negyedik legkisebb országa: a Vatikán, Monaco és San Marino után. A Liechtensteini Fejedelemséget mint önálló államot 1719. január 23-án alapította meg VI. Károly német-római császár. 1806-tól szuverén állam; 1866-tól teljesen független állam. 1921-ben kikiáltották az alkotmányos monarchiát. 37 ezer lakosának 78 százaléka római katolikus. II. János Pál pápa 1997. december 2-án hívta életre a vaduzi érsekséget.

Liechtenstein uralkodó hercege a 72 éves II. János Ádám. 2004. augusztus 15-én helyettesévé nevezte ki elsőszülött fiát, Liechtenstein Alajost. A trónörökös intézi a fejedelemség mindennapi ügyeit, azonban János Ádám maradt az államfő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír