Három pap, akik zenével szolgálnak

Nézőpont – 2016. július 7., csütörtök | 19:05

A The Priests (Papok) különleges zenei trió: három ír katolikus pap alkotja, akik közül ketten testvérek. Eugene O’Hagan egyházjogász, öccse, Martin O’Hagan morálteológiát tanult, David Delargy szentségtanra specializálódott.

Az észak-írországi trió tagjai az 1970-es évek óta énekelnek együtt; történetük akkor kezdődött, amikor mindannyian a Saint MacNissi’s College diákjai voltak (Antrim megye) – és már a kezdeteknél látszott, hogy jól tudnak együttműködni. Diáktársaik a „Holy Holy Holy” („Szent, szent, szent”) gúnynevet ragasztották rájuk, miután kiderült, hogy mind a hárman a papság mellett döntöttek.

A középiskola után a belfasti szemináriumban és a Queen’s Universityn folytatták tanulmányaikat; Eugene angolt és skolasztikus filozófiát, Martin és David ókori történelmet és skolasztikus filozófiát tanult. Az egyetemi évek alatt mindhárman egy belfasti énektanártól, Frank Cappertől tanultak énekelni.

Képzésük végül a neves római Pápai Ír Kollégiumban fejeződött be, ahol Eugene hét évig tanult, Martin öt, és David négy esztendeig; ezzel egy időben Eugene Sergio Ballanitól vett énekórákat. Szinte azonnal fény derült különleges zenei képességeikre, a pápai ceremóniamester meghívására hamarosan II. János Pál szentmiséin énekelhettek.

Újra összetalálkozott életútjuk, amikor szép sorban mind a hárman visszatértek Észak-Írországba. Napjainkban mindhárman plébánosok, a hívek lelki szükségleteiről gondoskodnak; a zenei ügynökségekkel kötött szerződésekbe is minden esetben belefoglalják, hogy számukra ez az elsődleges feladat.

A The Priests tagjai a világhírű belfasti Cappella Caeciliana alapító tagjai is; a kórussal négy albumot rögzítettek, a triónak szintén négy albuma és egy könyve jelent meg ez idáig.

2008 áprilisában kötöttek szerződést a Sony BMG lemezkiadó céggel, ekkor készült el bemutatkozó albumuk, a felvételek helyszínéül különleges megtiszteltetésként igénybe vehették a vatikáni Szent Péter-bazilikát. The Priests című első albumuk bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe mint minden idők leggyorsabban fogyó klasszikus zenei bemutatkozó albuma, meghaladja még Luciano Pavarotti első lemezének eladási számait is. Az album több országban még hetekig vezette a slágerlistákat; több mint egy milliót adtak el belőle csupán Írországban.

Második albumuk, a Harmony 2009-ben látott napvilágot; Soul Song: Reflections On An Unexpected Journey című könyvük 2010-ben jelent meg, rajongóik nagy örömére.

Noël címmel jelent meg a trió első karácsonyi albuma 2010 novemberében, előkelő helyet foglalva el a klasszikus zenei, illetve a keresztény zenei listákon az Egyesült Államokban és Kanadában.

2012 tavaszán legnagyobb sikereikből állítottak össze válogatásalbumot első amerikai koncertturnéjuk alkalmából; 2016-ra tervezik a következő lemezt.

Háromszor (2009-ben, 2010-ben és 2011-ben) jelölték a triót a „Classical Album of the Year” (Az év klasszikus zenei albuma) brit díjra; két népszerű koncert-DVD-t adtak ki: egyik az armagh-i székesegyházban, másik a liverpooli Krisztus Király érseki székesegyházban adott hangversenyt örökíti meg.

Koncertjeik menetrendje eltér a megszokottól: szerződéseikben mindig kikötik, hogy elsőbbséget élvez a plébániai, illetve egyházmegyei lelkipásztori tevékenységük. Mindamellett az elmúlt években több sikeres koncertkörúton vettek részt Európában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, és elbűvölték a médiát: rengeteg cikk született róluk, és számos alkalommal szerepeltek televízió- és rádióműsorokban.

2010 szeptemberében, XVI. Benedek londoni látogatásakor felléptek a Hyde Parkban; 2012-ben az 50. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson énekeltek Dublinban. 2013 júliusában Ferenc pápa és hatezer szeminarista előtt léptek fel a Vatikánban.

A koncertekből és albumokból befolyó összeg java részét az általuk létrehozott jótékonysági alapítvány kapja; iskolák építését támogatják belőle Kambodzsában, Ugandában és Thaiföldön; illetve nyugalmazott papokat és hajléktalanokat felkaroló alapítványoknak nyújtanak anyagi segítséget.

Forrás és fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria