Három papi életútért adtak hálát Fertőszentmiklóson

Hazai – 2021. május 20., csütörtök | 17:44

Simonics Péter plébános Cseh Sándor kanonok emlékére mutatott be szentmisét május 9-én a fertőszentmiklósi Szeredi Szűzanya-kápolna kertjében. Idén a fertőszentmiklósi hívőközösség két lelkipásztorát is utolsó útjára kísérte: Péntek József atyát, aki a település plébánosa volt 1993-tól 2016-ig, valamint Fodróczy László fertőszentmiklósi születésű atyát. Az emlékmise keretében értük is imádkoztak.

Cseh Sándor tiszteletére két éve, 2019 májusában helyeztek el emléktáblát a szeredi kápolna falán. Azóta minden májusban szentmise keretében emlékezik meg Fertőszentmiklós hívőközössége egykori kanonokjáról, Apor Vilmos titkáráról, aki 1960-ban került Fertőszentmiklósra. Nyitott szívvel és lélekkel fordult hívei felé. Szót értett az egyszerű emberekkel, a gyári munkásokkal ugyanúgy, ahogy a tanítóval vagy az orvossal is.

Az 1935-ben felszentelt templomnak is gondját viselte. Az 1960-as évek közepén készültek el a falfestmények, a Szent Miklós-főoltárkép, valamint a mennyezeti boltíveken az üdvösség történetét bemutató képek, az oltárbútorzat és a misézőasztal pedig 1975-ben. Szívének különösen kedves volt a Szeredi Fájdalmas Szűzanya kápolnája. Az 1970-es évek végén a kápolna addigi északi, főút felőli ajtaját lezárták, déli homlokzatán ajtót nyitottak, és kialakították a szabadtéri oltárt. A Fájdalmas Szűzanya szobra másfél méteres talapzatra került. Cseh Sándor kezdeményezésére a helyiek adakozásából 1980-ban készült el a kápolna előtti téren a második világháború halottjainak tiszteletére emelt obeliszk. Ez volt az első, a helyi áldozatok emlékét őrző emlékmű a megyében.

Cseh Sándor huszonhárom évet töltött Fertőszentmiklóson, 1983-ban székesegyházi kanonokként Győrbe, a Káptalandombra került.

A szeredi kápolnát szépítő munkáját Péntek József plébános folytatta. Márványburkolatot kapott a padozat, majd kívül is megújult a kápolna, parkja megszépült. Cseh Sándor kanonok Apor Vilmos önfeláldozásának tanújaként magánál őrizte a mártír püspök véres ingét, melyet akkor viselt, amikor a végzetes lövések érték. Az évekig a fertőszentmiklósi plébánián őrzött ereklye egy darabkáját aztán az egyházközségnek adományozta. Péntek József atya sokat töprengett azon, hogyan és hol találhatná meg méltó helyét. Végül a templom keresztelőkút melletti oszlopán, fénytől védett helyen, márványkeretbe foglalva helyezték el.

Fodróczy László Fertőszentmiklóson született. 1972-ben szentelték pappá. Életútját Bognár István, a győri szeminárium spirituálisa szavai jellemzik a legjobban: „…Győrben járva mindig a székesegyházba, a szeretett kegyoltárhoz, Szent László hermájához és Apor püspök úr sírjához sietett először, segítséget és erőt onnét merítve. Amikor egy alkalommal Sopronból a szombat esti misék és elhúzódó közösségi programok után, megkésve, szinte már az éj leple alatt érkeztem kedves szülőhelye, a fertőszentmiklósi szeredi kápolna Fájdalmas Anya-búcsúi virrasztására, a hosszúra nyúlt ünnepi szentmisét, gyóntatást, körmenetes keresztúti ájtatosságot követően már senki mást nem találtam az ilyenkor kihelyezett kegyszobor, a Szűzanya lábai előtt leborulva, mint Fodróczy Laci atyát. Oly szorosan eggyé vált Máriával és szent Fiával, hogy észre sem vette, ott állok mellette!”

Három papi életút, amelyek térben és időben különváltak, de mégis egybefonódtak. Összekötötte őket a Szeredi Szűzanya és Boldog Apor Vilmos tisztelete, Fertőszentmiklós és hívőközösségének szeretete.

Forrás: Győri Egyházmegye

Szöveg és fotó: Kalmár Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria