Háromszázmillió forinttal támogatja a kormány a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont építését

Megszentelt élet – 2016. július 22., péntek | 18:23

Annak érdekében, hogy a Don Bosco Sportközpont a következő tanév kezdetére elkészüljön, több mint 300 millió forintot csoportosít át a kormány. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny július 21-i számában jelent meg.

A kormány úgy döntött, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának idei költségvetésében a Győri Evangélikus Egyházközség Insula Lutherana fejlesztésére biztosított 3 milliárd 230 millió forintos forrásból – a beruházás ütemét figyelembe véve – ebben az évben 302,5 millió forint átütemezhető a jövő évre. Ezt a több mint 300 millió forintos összeget a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpont befejezésére fordítják.

Kazincbarcikán július 8-án kezdődtek meg a földmunkák a Szent Család-templom szomszédságában. Az új épületkomplexum helyszínéül szolgál majd a Kazincbarcikán működő Don Bosco Középiskola és a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium mindennapos testnevelésóráinak, emellett különböző versenysportoknak, és a szabadidő hasznos eltöltésére is lehetőség nyílik majd a központban.

A projekt koordinálásában fontos szerepet betöltő Vitális Gábor tartományfőnöki vikárius, kazincbarcikai plébános így nyilatkozott az Észak-Magyarország című lapnak a Don Bosco Sportközpont és Közösségi Ház munkálatairól: „2011-ben fogalmazódott meg az a rendünknél, hogy szeretnénk egy tornatermet építeni, aztán 2013 januárjában megkerestük a várost azzal a gondolattal, hogy valami nagyobb szabású dolgot terveznénk a városba, hiszen mind a két iskolánknak szüksége lenne egy sportcsarnokra. Aztán zajlott a munka folyamatosan: a tervezés szintjén, hogy hová is épüljön pontosan, aztán igyekeztünk megkeresni a szükséges anyagi forrásokat, le kellett bonyolítani a közbeszerzést, ezek szerencsére már mind mögöttünk vannak. Ebben a munkában részt vállalt természetesen a város önkormányzata, amellyel folyamatosan tárgyaltunk, hogy hogyan, milyen módon építhetjük meg ezt a csarnokot. Anyagilag segített bennünket az állam, valamint a Porticus csoport, egy német csoport, amely egyházi intézményeket szokott segíteni, és persze a Szalézi Rendfőnökség, amely felel minden egyes beruházásért, ők adnak rá engedélyt.”

Vitális Gábor elmondta, a terv szerint jövő tavaszra, 2016. április elejére készül el az új létesítmény.

„A délelőtti óráktól kora délutánig, nagyjából négy óráig az iskoláink fogják használni, hogy a testnevelés-oktatás megfelelő módon megtörténhessen – tette hozzá a tartományfőnöki vikárius. – Ezután a város lakói számára lesz lehetőség arra, hogy a sportolni vágyók, klubok, csapatok az edzéseiket, valamint a bajnoki mérkőzéseiket megtartsák. A csarnoknak lesznek más részei is: például bowlingozni, squasholni is lehet majd itt, ezek a részek nyitva állnak mindenki előtt, már reggeltől.”

A sportközpont alapkövét egyébként közel két éve, 2014. augusztus 31-én tették le. Az egész terület, amelyet a szaléziak megvásároltak, 5140 négyzetméter, míg az épületkomplexum alapterülete 3 ezer négyzetméter.

Forrás: MTI; Szaléziak.hu

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria