Haszontalan szolga vagyok – Szent Márton-díjban részesült Somos László kaposfői plébános

Hazai – 2020. november 30., hétfő | 16:23

2020-ban „házhoz ment” a Szent Márton-díj. Rendhagyó és rendkívül szűk körű ünnepség keretében november 27-én a kaposvári püspöki hivatalban adták át az elismerést a díj alapítóinak képviselői az idei kitüntetettnek, Somos László esperes-plébánosnak, aki a Somogy megyei cigányság körében végzett évtizedes szolgálatáért részesült az elismerésben.

Varga László kaposvári megyéspüspök köszöntötte az ötfős közösséget. „A világ azé, aki szereti, és ezt be is tudja bizonyítani. Valaki olyan kapja ma a díjat, aki be tudja bizonyítani, hogy szereti a rábízottakat” – a főpásztor Vianney Szent János gondolatának felidézésével nyitotta meg az ünnepséget.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát elmondta, hogy a Szent Márton-díjat az alapítók 2020-ban egyhangú döntéssel Somos László esperes-plébánosnak, a Kaposvári Egyházmegye helynökének ítélték.

A pannonhalmi főapát a laudációban kiemelte: az 1994 óta Kaposfőn szolgáló Somos László – megismerve a plébánia területén élő rászorulók helyzetét – hivatásának értelmét a cigányság pasztorációjában találta meg.

A konkrét segítségadáson túl munkatársaival együtt azon dolgozik, hogy a szegény sorban élőknek is esélyük legyen egy emberibb életre, és ezáltal visszakapják önbecsülésüket.

A Szent Erzsébet Alapítvány kuratóriumának elnökeként, tanár és szociális munkás végzettségű munkatársaival együtt a Kaposvári Egyházmegye területén folyamatosan ételosztást szerveznek a rászorulóknak; tanodákat működtetnek, ahol az iskolai oktatás után foglalkoznak a roma gyerekekkel; közösségi házakat hoztak létre (mosókonyhával, zuhanyzókkal), ahol felnőttekkel is foglalkoznak: segítenek nekik eligazodni a hivatali ügyekben, igyekeznek támogatást nyújtani mindennapi gondjaikban.

A Szent Márton-díj elismerés és megbecsülés Somos Lászlónak és munkatársainak, hogy amit tesznek, Pannonia nagy szülöttének, a köpenyét a koldussal megosztó Szent Márton példájának hiteles követése;

továbbá bátorítás is egyben, hogy folytassák nemes szolgálatukat – hangzott el az ünnepélyes díjátadón.

A főapáti köszöntő után az alapítók képviselői átnyújtották a díjat, amely Szent Márton és a koldus porcelánból megformált alakja, Horváth Mihály Munkácsy-díjas iparművész alkotása.

Somos László a következő gondolatokkal köszönte meg az elismerést:

Jézus azt mondta, hogy menjetek el minden néphez. Úgy gondoltam, nem a plébánián várom a cigányokat, hanem én megyek el hozzájuk.

Ma már öt közösségi házunk működik, huszonöt munkatársam van, és önkéntesek is részt vesznek a szolgálatokban. Nagy létszámban dolgozunk, de elég nagy cigány létszámot is érünk el. Munkánkban főként a gyerekekre helyezzük a hangsúlyt. Három célt tűztem ki magam elé. Az első: rádöbbenteni a magyarokat a cigányok emberi méltóságára. A második: segíteni a cigányokat az önbecsülésük felismerésében. A harmadik pedig az, hogy mint pap ezt a két népcsoportot közelebb hozzam egymáshoz. Köszönöm a díjat! Csak a dolgomat tettem, és egy haszontalan szolga vagyok.”

*

A díjat a Pannonhalmi Főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok alapította 2001-ben, hozzájárulva ezáltal nemzeti örökségünk, kulturális értékeink, továbbá a régióban megvalósított szociális elkötelezettség minél jobb megismertetéséhez, kihasználva és egyben megőrizve a Pannon-térség egyedülálló adottságait. A Szent Márton-díj a fenti célokat legjobban szolgáló kimagasló emberi teljesítmény elismerése.

A díjat 2001-ben Nemeskürty István, 2002-ben Pungor Ernő, 2003-ban Nagy Gáspár, 2004-ben Kukorelli István, 2005-ben Mádl Ferenc, 2006-ban Szokolay Sándor, 2007-ben Sebestyén Márta, 2008-ban Melocco Miklós, valamint Gál Tiborné, férje helyett, 2009-ben Tringer László, 2010-ben Sólyom László, 2011-ben Ittzés János, 2012-ben Thész Gabriella, 2013-ban Rieger Tibor, 2014-ben Andrásfalvy Bertalan, 2015-ben Jankovics Marcell, 2016-ban Tardy László, 2017-ben Halzl József, 2018-ban Rolla János, 2019-ben a Sant'Egidio közösség vehette át.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Kling Márk/Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria