Határokon átívelő drogprevenciós képzési programot indított a Katolikus Karitász

Hazai – 2016. október 18., kedd | 16:25

A Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata képzési programot szervezett a drogprevenció és drogterápia területein dolgozó hazai és határon túli magyar szakemberek számára. A három alkalomból álló képzési program október 17-én kezdődött meg Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatásával megvalósuló program első alkalmán a RÉV-hálózat munkatársai mellett szenvedélybetegekkel foglalkozó délvidéki, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai szakemberek vettek részt.

A képzési program, mely október 17-én kezdődött meg Budapesten, három alkalomból áll. A szakmai megnyitón Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy „az ilyen szakmai továbbképzések és a folyamatos szakmai fejlődés új utakat nyithatnak a prevenció területein, és új kapukat jelenthetnek a szenvedélybetegséggel küzdők bezárkózott világába is”.

Bódy Éva, az Emmi Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztályának vezetője felvázolta a prevenciós célú törekvéseket, pályázati lehetőségeket, majd Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója mutatta be az állami szervezet tevékenységét és célkitűzéseit.

A képzés célja, hogy a szakemberek által használt és ismert módszerek skálája tovább bővüljön új módszerekkel az érzékenyítés, a drogprevenció, a kortárs segítés, a pszichoedukáció, a pedagógusok és a szülők képzése terén is. A Magyarországon működő RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál és más szervezeteknél alkalmazott jól bevált gyakorlatokat előadások és csoportmegbeszélések keretében ismerhették meg a résztvevők, és oszthatták meg egymással tapasztalataikat, tudásukat. Bemutatták többek közt az iskolai egészségfejlesztési programokat, valamint a speciális csoportok körében és lakótelepeken indított prevenciós programokat, a prevenciós célú nyári táborokat, a pszichodramatikus csoportfoglalkozásokat, az alternatív szülői értekezleteket és az egymást segítő kortárs csoportokat is.

A képzési program márciusban folytatódik, akkor az addiktív jellegű problémákkal küzdő családok elérése és segítése kerül a fókuszba. Áprilisban pedig egy 40 órás pszichoedukációs képzés segíti majd a szakembereket a szenvedélybetegekért és a veszélyeztetett célcsoportokért végzett prevenciós munkájukban.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria