István, a király külhoni gyerekek előadásában – VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. szeptember 1., hétfő | 18:42

Állva tapsolták meg augusztus 30-án azokat a külhoni árva és nehéz sorsú gyerekeket, akik az István, a király című rockoperát adták elő a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.

Több ezren voltak kíváncsiak az István, a király című rockoperára a Kárpát-medencei árva és nehéz sorsú gyermekek előadásában. A közönség perceken keresztül, állva tapsolt az előadás után.

A rockoperában csaknem kétszázan léptek színpadra, a szólisták és a táncosok Erdélyből, Vajdaságból, Kárpátaljáról és magyarországi településekről érkeztek. Hónapokon keresztül tanulták a szerepüket és a koreográfiát. A produkciót a tervek szerint elviszik Kárpátaljára, Székelyföldre és a Vajdaságba is – számolt be a Híradó.hu.

A rendezvény egyik célja az volt, hogy a gyerekek megmutathassák tehetségüket, rátermettségüket, de adományt is gyűjtenek a határon túli gyermekotthonok számára. A Szűcs Balázs atya vezette Remény Kis Emberei csoport célja lehetőséget, önbecsülést adni a gyermekeknek.

A nehéz sorsú gyerekek határon innen és túlról az elmúlt években is táboroztak már együtt,  2012-től azonban már nemcsak a nyári feltöltődés, de tehetségük kibontakoztatása is előtérbe került. Megszervezték az első Remény Kis Emberei Fesztivált, melyen a különböző közösségekből érkező gyerekek adták elő a maguk produkcióját, 2013-ban már neves szakmai zsűri előtt. Harcsa Veronika, Lackfi János és Malek Andrea elismerő kritikái után pedig még nagyobb fát kerestek a fejszének: a különböző helyről érkező gyerekek együtt mutattak be egy óriásprodukciót – tudjuk meg a ZeneFórum.hu tudósításából.

Az előadásban szereplő gyerekek Kárpátaljáról, a ráti Szent Mihály Gyermekotthonból; Székelyföldről, két Hargita megyei otthonból; Csángóföldről, Lujzikalagorból, Klézséből és Magyarfaluból; a Vajdaságból, a csantavéri plébániáról és a Lurkó Házakból (Dreáról, Hajdújárásról és Óbecséről), illetve az anyaországból, Told községből, valamint Piliscsabáról és környékéről érkeztek.

Szűcs Balázs kezdeményezésükről azt fogalmazta meg, igyekeznek nem sajnálattal közeledni a gyerekek felé, nem azt sugallni, „ejj, de kár, hogy lecsúsztatok az életről”, hanem épp ellenkezőleg – azt üzenik a gyerekeknek: értékesek vagytok, s e munkával, építkezéssel magasabbra emelkedtek, magabiztosabbak lesztek.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria