Hatodszor járnak Márton Áron nyomdokain

Külhoni – 2015. július 7., kedd | 17:19

Alig két év leforgása alatt immár hatodik alkalommal kerül sor az Isten szolgája Márton Áron püspök nyomdokain való zarándoklatra július 6. és 8. között. A zarándoklat nyitó szentmiséjét július 6-án reggel mutatták be a csíksomlyói kegytemplomban – tájékoztat a Székelyhon.ro.

Az ünnepi szentmisét Urbán Erik ferences templomigazgató, a megszentelt élet intézményeiért felelős érseki helynök celebrálta, aki emlékeztetett arra, hogy idén három emlékévet is tartanak: a világegyházban a megszentelt élet évét, a Gyulafehérvári Főegyházmegyében a szórvány évét, míg a csíksomlyói kegytemplom a Mária-kegyszobor ötszáz éves évfordulója előtt tiszteleg.

Amikor egy szent ember életútjának állomásait felkeresik, az ő életének eseményeibe bepillantanak, akkor kívánom, hogy ezáltal ne csak közelebb kerüljenek egy szenthez, egy példaképhez, hanem az ő életpéldáját követve lelkük templomát is építsék – szólt a zarándokokhoz Erik testvér. Mint fogalmazott, Márton Áron püspök „a mi szemünkben ember-katedrálissá nőtte ki magát”, így ma is követendő példa lehet számunkra.

Márton Áron püspök atya megtette azt, amit neki meg kellett tenni, szenvedéllyel élte a jelent. Nekünk is a mában kell élnünk, hogy jövőnk legyen! Ez a zarándoklat erősítsen meg abban, hogy mindenki megtalálja a maga hivatását – fogalmazott az érseki helynök.

A háromnapos zarándokutat Kovács Gergely egyházjogász, Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátora és Ferencz Kornélia, a Mária Rádió erdélyi szerkesztőségének munkatársa szervezte, hozzájuk társult még a csíkszentgyörgyi születésű Kasza László brassói káplán, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének viceposztulátora.

Nemcsak a csíksomlyói Szűzanya áldásával indulunk háromnapos utunkra, hiszen Áron püspökhöz is kapcsolódik a megszentelt hely. Itt végezte iskoláját, majd püspöki életében is fontos szerepet töltött be Csíksomlyó – mondta a Vatikánban szolgáló Kovács Gergely posztulátor.

A zarándokút Erdély püspöke életének főbb állomásait érinti: a csíksomlyói kegytemplomtól indulva meglátogatták szülőfaluját, Csíkszentdomokost, innen útjuk a börtönévek leghírhedtebb helyszínére, Máramarosszigetre, a püspökszentelés helyszínére, Kolozsvárra és a püspöki székhelyre, Gyulafehérvárra vezet.

Fotó: Székelyhon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria