Havas Boldogasszony-búcsúra készülnek Pécsen

Hazai – 2017. július 23., vasárnap | 17:04

Augusztus 4. és 6. között tartja hagyományos búcsúját a pécsi Havas Boldogasszony-templom. Az épület az elmúlt időszakban megújult, a templom átadása és megáldása mellett a búcsú során a zarándokok arra is emlékeznek, hogy háromszázhúsz évvel ezelőtt nagy összefogással épült fel a kápolna.

Az 1690-es pestisjárvány elmúlásának emlékére a pécsiek templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére. Példátlan összefogás kísérte az építkezést: a helyiek a meredek hegyoldalon a hátukon, vállukon cipelt zsákokban hordták fel az építőanyagot a hófehér sziklákra. A felszentelt és régóta búcsújáró helyként tisztelt Havas Boldogasszony-kápolna 1697-re készült el. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak Szűz Mária ünnepeire.

Minden év augusztusának elején, idén augusztus 4. és 6. között tartják Havas Boldogasszony nagybúcsúját. Az ünnep eredetileg a római Santa Maria Maggiore-bazilika felszentelési évfordulója volt, majd idővel egyetemessé vált az Egyházban.

Az elmúlt hónapokban megújult a pécsi Havas Boldogasszony-templom, amely a város egyik legszebb fekvésű, közkedvelt temploma. A felújított épület átadása és megáldása a hagyományos augusztusi búcsú idején lesz. 

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria