Havas Boldogasszony-búcsút ünnepeltek Szeged-Alsóvárosban

Hazai – 2017. augusztus 7., hétfő | 14:38

Merjünk nyitottá válni és közeledni a másik ember felé, ez a kulcsa annak, hogy valódi találkozásokban legyen részünk — hangzott el a Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepén, amit augusztus 5-én és 6-án tartottak meg a szeged-alsóvárosi ferences templomban.

KÉPGALÉRIA - Klikk a képre!

A Havas Boldogasszony-búcsú vasárnap délelőtti, ünnepi szentmiséjét Orbán Szabolcs, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója tartotta. Prédikációjában arra emlékeztetett, hogy az alsóvárosi búcsúhoz mindig is társult a találkozás, mivel az innen elszármazottak ilyenkor hazatértek, hogy szeretteikkel találkozzanak, s ápolták azokat a gyökereket, amelyek ide kötötték őket. Mai világunkban, közösségeink életében sokszor hiányzik az egyszerűség, sokszor túlkomplikálunk helyzeteket, alkalmakat és találkozásokat. „Lebeszéljük magunkat a legegyszerűbb lépésekről, amelyeket megtehetnénk egymás felé – fogalmazott Orbán Szabolcs. – Sokszor talán még álproblémákat is generálva oltjuk ki magunkból a kezdeményezést, vagy másképp mondva az Isten részéről induló indíttatásokat, s ezzel megfosztjuk magunkat az igazi találkozások lehetőségétől.”

Orbán Szabolcs azt javasolta a híveknek, tanuljanak újra egyszerű gesztusokat, a túlkomplikált helyzetek helyett pedig keljenek útra, lépjenek be a másik ember házába, emberileg köszöntve őt. Megjegyezte, ha megteszünk egy-egy ilyen lépést, akkor nem feltétlen lesz örömben, sikerben részünk, ám ha többször megpróbáljuk, akkor az esetek nagy részében pozitív eredményre jutunk. „A mai világ tele van éhes emberekkel, akik éhesek a találkozásra” – tette hozzá a ferences szerzetes. Példaként elmondta, sok idős van, akikre senki nem nyitja rá az ajtót, vagy épp régóta nem hallottak őszinte köszöntő szót senkitől, mint ahogy számtalan olyan ember is él környezetünkben, aki gondjaival magára maradt.

„Meg vagyok arról győződve, hogy csak akkor lesz igazi, teljes búcsúban részünk, ha megszületik bennünk egy elhatározás, hogy kit fogunk felkeresni – fogalmazott a szónok. – Ha eldöntjük, hogy ki az a személy, aki felé a következő napokban legalább egy lépést próbálunk tenni, hogy ki lesz az, akire ráköszönünk, akit lehet, eddig számba se vettünk. Ha konkrétan eldöntjük, hogy kinek az ajtaján fogunk kopogtatni a következő napokban, akkor élhetjük át az igazi találkozást, amiből fakadhat az ima: »Magasztalja lelkem az Urat!«” Orbán Szabolcs szerint az új világ megszületése is azokkal az apró mozzanatokkal kezdődik, melyekkel nyitottá merünk válni, és lépéseket teszünk a másik ember irányába.

Az ünnepi szentmise körmenettel zárult.

Forrás: Szegedma.hu

Fotó: Gémes Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria