Havas Boldogasszony-nagybúcsú Szegeden

Megszentelt élet – 2014. július 30., szerda | 14:56

Havas Boldogasszony-nagybúcsút rendeznek az alsóvárosi ferences templomban augusztus első hétvégéjén (2-án és 3-án). Az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont tájékoztatta szerkesztőségünket az eseményről.

A búcsú programja szombat délután 15.30-kor ifjúsági szentmisével kezdődik, majd 20 órakor görögkatolikus liturgia, ezt követően keresztút és szentségimádás lesz a kolostorkertben. Éjfélkor az elhunytakért mutatnak be szentmisét. Vasárnap 9 órakor szabadtéri szentmise lesz ünnepi körmenettel a templom előtti téren; 11 órától a betegek gyógyulásáért imádkoznak; 13 órától pedig a betegekért, idősekért és ápolóikért mutatnak be szentmisét. Az ünnepet a 18 órakor kezdődő szentmise zárja.

A különleges alkalom során a látogatók a 10 és 18 óra között óránként induló tárlatvezetés keretében megtekinthetik a kolostor egyes részeit is: a gyógynövényes kertet, a kőtárat, a quadrumot, a szerzetesi ebédlőt és az alsóvárosi ferences szerzetesek 570 éves történetét bemutató kiállítást is. A tárlatvezetések során bemutatják a búcsújárással kapcsolatos népszokásokat: korabeli fényképeken keresztül tekinthetnek vissza az érdeklődők az óriási tömegeket megmozgató Havas Boldogasszony-búcsú múltjába. 

Havas Boldogasszony ünnepe a legenda szerint a 4. századra nyúlik vissza, amikor egy olasz kereskedő és felesége templomot kívánt építtetni Rómában Szűz Máriának, aki megjelent álmukban. A Szent Szűz tudtukra adta, hogy azon a helyen emeljék a bazilikát, amelyet másnap hó fog borítani. Így felépült a templom Havas Boldogasszony tiszteletére Rómában. Szeged-Alsóvárosban pedig 1503-ban szentelték fel a templomot és a hozzá tartozó ferences kolostort. Az augusztus eleji búcsú az évszázadok során fontos vallási ünneppé vált, egyben a Szegedről elszármazott családok találkozási alkalmává.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria