Hazánkban elsőként mobilos tárlatvezető alkalmazást vezet be a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum

Kultúra – 2016. július 6., szerda | 19:59

Az országban elsőként készült el egy ingyenesen letölthető, mobil alkalmazással is használható, új tárlatvezető rendszer Székesfehérváron, Magyarország első egyházmegyei gyűjtőkörű múzeumában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A helymeghatározáson alapuló, Szemvezető nevet viselő fejlesztést szakmai bemutató keretében ismerhették meg a sajtó és a helyi közgyűjtemények munkatársai. Az egyházmegye számára ez az első lépés a modern kommunikációs technikák alkalmazásában: a következő lépés az Android verzió kiépítése lesz.

Spányi Antal püspök a június 28-i tájékoztatón elmondta, hogy a tárlatvezető alkalmazás féléves tesztidőszak pozitív tapasztalatai után készült el.

A Múzeumok Éjszakáján több száz elégedett látogató próbálta ki az alkalmazást, amit izgalmas, előremutató fejlesztésként értékeltek – tette hozzá a főpásztor.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban a következő években elkészítik a rendszer idegen nyelvű verzióit, és kiterjesztik a belváros templomaira, a püspöki palotára és annak megújuló kertjére is. Reményeink szerint ezzel sok jószándékú embernek szerzünk izgalmas és maradandó kulturális élményeket, és reméljük, hogy messzire elviszik majd városunk jóhírét – fogalmazott a megyéspüspök.

A Szemvezető applikációval új kapuk nyíltak meg mind a múzeum, mind a látogatók előtt, az alkalmazás ugyanis a helymeghatározás alapján számos többletinformációt képes nyújtani a kiállított tárgyakról. Cseri András, a fejlesztő cég, az EnITLab Kft. ügyvezetője elmondta, a Szemvezetővel egy mindentudó idegenvezetőt adnak a látogatók mellé. Segítségével az érdeklődők megismerhetik a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum rejtett kincseit. Fotók, videók, hanganyagok és szövegek nyújtanak érdekes, izgalmas ismereteket. Az alkalmazás használatához nem szükséges speciális tudás, csak be kell lépni a kiállítótérbe, és a Szemvezető bemutatja az ott található műtárgyakat.

A múzeumba érkező látogatók az épületben haladva hasznos információkat kapnak Apple iPhone és iPad eszközök segítségével, ez új élményeket biztosít az érdeklődőknek. Smohay András múzeumigazgató arról tájékoztatott, hogy Magyarországon ez az első ilyen múzeumlátogató rendszer, amely túl van a tesztelési időszakon, és a gyakorlatban is sikeresen vizsgázott. A tervezésnél fontos volt, hogy több generációt is megszólítson, hogy letisztult, elegáns megoldásokkal ötvözze az egyházi értékeket és a modern technológiát.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Bechtold Panna/Székesfehérvári Egyházmegye

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria