Hazaszállították Egerbe a palotaépítő Erdődy Gábor Antal püspök portréját

Kultúra – 2017. március 27., hétfő | 14:04

Elhelyezték Erdődy Gábor Antal egri püspök restaurált portréját az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpont Mályva termében – adta hírül Köves-Kárai Petra művészettörténész, az intézmény munkatársa.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Széchenyi utca 5. szám alatt található érseki palota építése Erdődy Gábor Antal püspöksége alatt kezdődött meg, és 1740-től az egri érsek rezidenciája. A palota első lakójának képmását az irgalmasrendi Johann Lucas Huetter festette meg 1753-ban.

A Betegápoló Irgalmasrendet 1726-ban Egerben letelepítő püspök arcképéről több másolat is készült, van, amelyet maga Huetter festett. Ezekből kettőt Egerben, egyet pedig a pécsi püspökség gyűjteményében őriznek. A különböző változatok közül kétségkívül a most Egerbe hazaszállított alkotás a legreprezentatívabb darab, amely a festmény kvalitásain túl az Erdődy-címerrel ellátott, faragott keretnek is köszönhető.

A keretrestaurálás izgalmas meglepetést tartogatott a szakemberek számára, kiderült ugyanis, hogy még két réteg található a felső, vöröses-barnás festék alatt. A helyreállított kékes márványutánzat-színezés és a fapótlások még előkelőbbé és hangsúlyosabbá teszik a püspök portréját.

Monyorókeréki gróf Erdődy Gábor Antal (Pozsony, 1684 – Eger, 1744) egri püspöksége idején (1715–1744) került mai területére a püspöki székhely. A palota középső szárnyát, amely akkor még csak egyemeletes volt, egy olasz mesterrel, Giovanni Battista Carlonéval építtette meg 1715 és 1732 között.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria