Házszentelést tartottak a veszprémi érsekségen

Hazai – 2021. január 20., szerda | 9:02

A januári házszentelések hagyományát követve január 18-án áldották meg a veszprémi Érseki Hivatal helyiségeit.

A házszentelés nem egy népszokás, hanem vallásos hitünkből fakadó imádságos kérés. Készek vagyunk ebben az esztendőben is befogadni mindazt, amit az Úr készít, és mindent áldásként fogadunk – mutatott rá beszédében Udvardy György érsek.

Elmondta, bár alapvetően a lakóépületek, otthonok megáldása a szokás, de a munkahely is fontos közösségi tér, ahol nagyon sok időt töltünk, ahol a hivatásunknak élünk, ahol az energiánknak nagy részét befektetjük. Olyan hely, ahol teremtő tevékenységet végezzük, ahol megéljük hitünket, a hit küzdelmeit, és ezért fontos itt is kérni az Úr áldását.

Az érsek kiemelte, amikor szenteltvízzel meghintik a helyiségeket, akkor nem tárgyakat, dolgokat, még csak nem is munkaeszközöket áldják meg, hanem elsődlegesen azokat az embereket, aki ott vannak, akik ott szolgálnak.

A szentelés szertartását a közös imádság után Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató végezte; körbejárta az Érseki Hivatal várban lévő épületeit, megáldva az ott dolgozókat és a különböző helyiségeket, majd felírva a 2021-es évben is: 20 + C + M + B + 21 – Christus Mansionem Benedicat, azaz Krisztus áldja meg e házat.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria